Prefekt: ”Verksamheten kommer pågå som vanligt från och med nu”

- in Nyheter

Under onsdagsförmiddagen skedde en explosion på Fysicum, Fysiska institutionen vid Lunds universitet. Enligt prefekten för institutionen borde större delen av verksamheten kunna återgå till det normala senare under dagen.

– Jag står alldeles utanför. Det är en explosion som skett i labbet för förbränningsfysik. Det är en kompressor som exploderat som rivit upp väggen mot gatan, säger Joachim Schnadt, prefekt på Fysiska institutionen vid Lunds universitet vid 14-tiden.

Enligt honom skadades några bilar i samband med explosionen, däremot kom inga människor kom till fysisk skada. Men en anställd som befann sig utanför har blivit chockad av händelsen och får stöd från företagshälsovården.

Det finns naturgas i byggnaden och efter att Räddningstjänsten nu avslutar sin insats kommer personalen gå över gassäkerheten i byggnaden en gång till för att vara helt säkra att allt är som det ska vara.

Hur påverkar detta verksamheten?

– Byggnaden har evakuerats på grund av att Räddningstjänsten inte visste omfattningen. Men det är ju bara det begränsade utrymmet som är skadat. Det är en av våra forskningsverksamheter som kommer bli lidande under detta. Men det allra mesta kommer pågå som vanligt från med nu. Senast i morgon är vi i full gång igen.

På Fysiska institutionen kommer de ha personalmöte i morgon, torsdag, och prata igenom vad som hänt och ge information.

Vem ansvarar för säkerheten vid labbet?

– I slutändan är det prefekten, så det är jag.