En färgsprakande nyårsafton

- in Nyheter

På nyårsnatten intar Lundapyrot Lundagård för att sätta igång ett storslaget fyrverkerispektakel.

Vintern smyger sig in i Lund och den pyrotekniska studentorganisationen Lundapyrot har redan börjat planera för en spektakulär fyrverkeriskjutning från Lundagård på nyårsafton. Då kommer Lundabor kunna skåda efter fontäner, enskottare och tårtor på himlen.

– Det bästa stället att se fyrverkeriet är framför AF-borgen med blicken uppåt, på andra plats kommer Helsingkronatornets topp, men man kommer kunna se fyrverkeriet från större delen av Lund, säger Erik Blåe som är ledamot i Lundapyrots styrelse.

Erik Blåe är en av medlemmarna i Lundapyrot. Isabella johansson

Det som drar honom till fyrverkerikonsten är att fyrverkerier alltid får människor att stanna upp i beundran, att det handlar om ett glädjebudskap och att det är något som inte behöver ord. Favoritpjäsen i fyrverkerivärlden är enligt honom ’Spring Ballet’, vilken innehåller 172 skott som går ut på tre till fyra sekunder. Den kommer även vara den dyraste pjäsen i årets spektakel.

– För några år sedan bröt någon sig in och snodde hela vårt fyrverkerilager inför nyår. Som tur var har vi kontakter som kunde skicka ner ett andra lager så att vi kunde leverera en fin nyårshimmel i alla fall, säger Erik Blåe.

Förberedelserna i Lundagård kommer börja några dagar innan nyårsafton då  Lundapyrot riggar, sätter alla pjäser på plats och ser till så att allt är korrekt inkopplat. I organisationen sysslar ungefär 15 ideellt aktiva medlemmar med att framställa och verkställa olika typer av fyrverkeriuppdrag och på nyårsafton kommer de leverera storslagna fyrverkerier.

– I år kommer slagordet för nyårsaftonsfyrverkeriet vara ‘färgglatt’, så jag hoppas att vi tillsammans kan fira in det nya året både språklöst och med beundran, i många olika färger, säger Erik Blåe.

Foto: Arkiv/Jonas Jacobson

Fyrverkerier

Vad? Lundapyrots fyrverkerishow

När? Vid tolvslaget på nyårsafton

Var? Lundagård