Nu checkar utbytesstudenterna in

- in Nyheter

Ett soligt Lund, omkring 200 faddrar och flera engagerade organisationer hälsade knappt 2000 utbytesstudenter välkomna under tisdagens Arrival Day.

Ett förväntansfullt sorl mötte under tisdagen den som äntrade portarna till Medicon Village. I de vita lokalerna hade omkring 2000 utbytesstudenter samlats för att skriva in sig. Det är första gången det sker i Medicon Village.

– Vi brukar vara i AF-borgen, men på grund av renoveringen blev det här i år. Det är ljust och fräscht, ingenting att klaga på, säger internationella koordinatorn Sara Westman.

Sara Westman är internationell koordinator och ansvarig under Arrival Day. Hon är stolt över de 200 faddrar som ställer upp ideellt för att ta emot utbytesstudenterna under tisdagen. Foto: Louise Lennartsson

Sara Westman har jobbat inför mottagandet i över ett år, och nog är det en stor dag – studenter från 96 olika länder sammanstrålar, i lilla Lund.

– Framförallt vill jag rikta ett riktigt stort tack till alla otroliga faddrar, utan dem skulle inte mottagandet vara möjligt, säger hon.

Strax utanför ingången har sju studenter från Singapore samlats. De är uppspelta, berättar att de ska bo på studentboendet Sofieberg och att de ska studera ekonomi. Och varför de valt Sverige, det finns det flera orsaker till.

Studenterna Jerrd Woo, Nicole Ariana, Yik Shi Ying, Carine Goh, Sherrie Teo, Glennis Ang, Felix Tseng från Singapore är redo för en termin av ekonomistudier vid Lunds universitet. Foto: Louise Lennartsson

– Jag gillar den minimalistiska stilen, säger Yik Shi Ying.

– Vi har IKEA i Singapore och det inspirerade mig, säger Jerrd Woo.

– Jag visste att jag ville till Skandinavien, och Lund verkar vara en plats med många studenter, säger Glennis Ang.

De ser fram emot att se älgar, och att prova surströmming. De skrattar tillsammans.

Ett stenkast bort går Sian Tipping från Manchester med raska steg på väg mot en lägenhetsvisning. Hon ska studera politik i Lund och ser fram emot vistelsen, men boendesituationen är stressande.

– Jag hoppas att jag ska hitta få lägenheten jag ska titta på, om inte vet jag inte var jag ska bo, berättar hon.

Sian Tipping från Manchester ska läsa politik i ett år. Hon ville egentligen till Köpenhamn – Lund kom i andra hand. Foto: Louise Lennartsson

För de allra flesta som Lundagård pratar med har boendesituationen löst sig. Michael Pahermo från Kanada checkar in på hostel i två veckor innan han får tillgång till en lägenhet vid terminsstart, många har bostadsgaranti i avtalen med sina universitet och andra har vunnit en bostad i novischlotteriet. Flera, däribland Moe Uchiyama från Japan, nämner studentboendet Eddan.

Moe Uchiyama är intresserad av genusfrågor och valde Sverige av den anledningen.

– Jag har hört att Sverige är ett av världens mest jämställda länder och jag har vetat i omkring två år att jag ville komma hit, säger Moe Uchiyama.

Moe Uchiyama från Japan har ännu inte bestämt sig för vad hon ska studera i Lund. Historia eller politik tror hon just nu. Foto: Louise Lennartsson

Nu väntar välkomstveckor av utflykter, novischaktiviteter och, för de allra flesta, en introduktionskurs i svenska.

I väntan på att checka in. Foto: Louise Lennartsson