Replik: Pridedeltagande är en fråga om medmänsklighet

- in Debatt

När Marcus Björk från liberala och konservativa Studentföreningen Ateneum skriver att vi borde förbjuda våra myndigheter att delta i Pride är vi många som blir rent ut sagt förbannade. Det är att reducera en fråga om medmänsklighet till en fråga om tyckande.   

Låt oss inledningsvis bortse från att många av de myndigheter som deltar i Pride förmodligen inte skulle finnas i liberalkonservatismens kraftigt bantade statsapparat. Det är ingen hemlighet att Fria Moderata Studentförbundet sedan länge drivit frågan om att gradvis avveckla den starka stat som är grunden för ett starkt svenskt samhälle. Det visste nog många sedan innan och även om det kan göra en nog så förbannad så är inte det det värsta i den här kråksången.

Det här handlar nämligen om något mycket mer fundamentalt än så. Det här handlar om medmänsklighet. Att få älska vem du vill borde inte vara en politisk fråga. Det är och borde enbart vara en medmänsklig fråga. Tyvärr lever vi inte i en tid där det är så. Sorgligt nog lever vi i en tid där herrar på högerkanten vill bestämma över din och min rätt att få klä sig som vi vill, leva som vi vill och älska vem vi vill. 

Vad gör då Marcus Björk i sin artikel nu när världen är i behov av mer kärlek, mer frihet och mer medmänsklighet? Jo, han svingar. Han svingar dels mot fria universitet som manifesterar för just denna medmänsklighet. Men han svingar också mot ett viktigt fundament för vår rätt att älska vem vi vill, nämligen en bred uppslutning kring Pride. 

Och varför då detta svingande? Jo, för det första verkar det handla om vad Ryssland tycker och tänker. Vi ska alltså lyssna på vad den ryska HBTQ-fientliga regimen har för åsikter om svensk inrikespolitik och sen ska vi anpassa politiken därefter. Det är ett bisarrt resonemang. 

För det andra handlar det på något vis om att Sverigedemokraterna under förrförra årets Stockholm Pride inte fick vara med på en partipolitisk debatt. Sverigedemokraterna, ett parti sprunget ur en rörelse som historiskt försökt utrota människor på grund av vem de älskar. Nu ska tydligen inte Malmö universitet kunna delta i Pride om inte också detta parti får vara med. Återigen: Bisarrt. 

Marcus Björk, din och min rätt att älska vem vi vill är ett resultat av många års hård och uppoffrande kamp. Låt oss därför aldrig ta den rätten för given. Gör vi det försvinner den fort. Som socialdemokrat vet jag att det är så det är med våra rättigheter: De måste ständigt försvaras. Det bästa sättet att försvara dem är inte att detaljstyra myndigheter, ej heller att låta Putin påverka vår politik. Det bästa sättet att försvara våra rättigheter är helt enkelt att stå upp för medmänskligheten. Det gäller självklart även våra myndigheter. Låt oss aldrig glömma det. 

Eric Tegnander 

Medlem i Lunds socialdemokratiska studentklubb (LSSK)