Lundastudenterna om explosionen

- in Nyheter

En vecka har gått sedan en explosion i centrala Lund allvarligt skadade en kvinnlig student. De studenter som Lundagård talar med uttrycker förvåning –­ inte trodde de att något sånt skulle hända i sin lärdomsstad Lund. Samtidigt ser få skäl till oro.

Det är en fredagseftermiddag i mitten av september och i Lundagård strosar studenterna Emilio Garro och Sandra Sonntag. För en vecka sedan detonerade en bomb i några kvarter härifrån. Emilio Garro rörde sig själv ute när det hände, men han var på andra sidan stan och hörde inte smällen. Vänner berättade dagen efter.

Sandra Sonntag och Emilio Garro läser europastudier vid LU. Foto: Saber Malmgren.

– Jag bor i Malmö och är van vid att i efterhand få rapporter om att det sprängts på platser nära var man själv befunnit sig. Men att det händer i Lund är nytt, säger han.

Sandra Sonntag läste i om händelsen i media dagen efter och var snart nerringd av familj och vänner som undrade vad som hänt.

– Jag upplevde att det blev större utanför Lund än för mig som bor i Lund, säger hon.

Mittemot gatan spatserar läkarstudenten Saga Brismar. Hon var inte heller i Lund när det hände, utan i Stockholm, och blev mycket konfunderad när hon läste tidningen på lördagen efter.

Läkarstudenten Saga Brismar intervjuas av Lundagård. Foto: Saber Malmgren.

– Mycket märkligt, tyckte jag. Var lite chockad faktiskt.

– Lund är vad jag upplever en supersäker stad. Men händelsen påminner om att det finns en krass verklighet med stora problem. Det glömmer man bort i Lundabubblan och alla dess spex och studenttraditioner. Men det är viktigt att komma ihåg, säger hon.

Filosofistudenten Arvid Grot tycker att det inträffade känns overkligt.

– Jag brukar gå på precis där det hände varje dag. Och det känns mycket konstigt, jag kan inte förstå det riktigt, säger han.

Filosofistudenten Arvid Grot. Foto: Saber Malmgren.

Strax bredvid går Joel Brisinger. Han var hemma kvällen då det hände men berättar att flera av hans vänner passerade platsen bara fem minuter innan explosionen.

– Det är obehagligt förstås, men jag känner ingen oro. Däremot har jag kvinnliga kompisar som inte rör sig själva ute i Lund kvällstid, men av andra skäl än att en bomb ska detonera, säger han.

På andra sidan fontänen i Lundagård står några killar i mantlar – röda och blå – F-sektion är mitt uppe i att arrangera nollning. De tar en paus i charaderna för att ställa upp på frågor och bild.

– Jag var lite chockad faktiskt, Lund är en så lugn stad. Men attentatet verkar ha varit riktat mot en verksamhet och jag ser inte skäl att som student vara orolig, säger Erik Blåe.

Så vänder de på mantlarna och springer vidare i ett Lund som precis börjar skymma.

Erik Blåe och Joar Karlgren läser teknisk fysik och är faddrar i F-sektionens novischperiod. Foto: Saber Malmgren.

You may also like

Tv till lunch?

Vad döljer sig bakom tv-tittandets avkopplande maskineri? Studentlivs-