Hej Student! – Kanelbullens dag

- in Hej Student!
Miriam Nabhan älskar kanelbullar. Foto: Saber Malmgren.

Miriam Nabham

Vad pluggar du?

Jag har precis börjat läsa beteendevetenskap. Jag flyttade hit från England där jag bodde i tre år.

Hur ska du fira Kanelbullens dag?

Jag tackade nej till en sittning för att baka kanelbullar tillsammans med några kompisar. Jag älskar verkligen kanelbullar! Funderar på att baka veganska, men funderar på om de kanske blir torra?

Gillar du att baka eller laga mat?

Jag gjorde det tidigare men jag har tappat matlagningslusten. Är inte så motiverad, det känns lite jobbigt. I England hade jag aldrig tid, men jag hoppas på att få tillbaka flamman i Lund.

Vad är din favoritmat?

Tacos. Ja, det måste jag säga!

Vad är ditt bästa matlådetips?

Wraps! Alla typer! Det får plats två i en matlåda – det är skitbra. Tyvärr gör jag sällan matlådor, istället köper massor av lådor och inbillar mig att jag då kommer laga fler.

Vad är din favorittemadag och högtid?

Jag älskar Valborg, det är så kul! Jag kom alltid hem från England till Lund bara för att få uppleva Valborg.

Hur brukar du spendera dina fredagar i Lund?

Det har inte hunnit bli så många fredagar i Lund, men hittills har jag de mest bestått i att gå på nation med nya vänskapsgrupper.

Hur önskar du att du spenderade dina fredagar?

Precis såsom jag gör nu. Men jag vill också resa runt i Sverige och upptäcka landet – det var så längesedan jag var här! För några helger sedan var jag exempelvis i Jönköping och nästa mål är Köpenhamn. Allt är så nära i Lund!

Vad är du trött på inom studentlivet?

Det är mycket läsning. Jag måste träna upp min läsförmåga.

Viktor Kovács läser engelska i Lund. Foto: Saber Malmgren.

Viktor Kovács

Vad pluggar du?

Jag läser grundkursen i engelska. Men jag har tidigare pluggat två terminer av grundkurser. Det var först nu jag flyttade ner från Kalmar till Lund och det är ganska skönt att slippa pendla.

Hur ska du fira Kanelbullens dag?

Jag var inte riktigt medveten om att det var Kanelbullens dag förrän mina vänner pratade om det i veckan. Men jag kommer förmodligen att äta en kanelbulle i något socialt sammanhang.

Gillar du att baka eller laga mat?

Jag är inte bra på det men jag tycker att det är kul. Tyvärr gör jag det inte så ofta – nationsluncher är livet!

Vad är din favoritmat?

Pass.

Vad är ditt bästa matlådetips?

Jag har sällan matlåda. Men den ideala matlådan vore nog spaghetti carbonara.

Vad är din favorittemadag och högtid?

Jag har några favoriter, men en av de bästa är Internationella handdukens dag till minne av Douglas Adams och Liftarens guide till Galaxen, den 25 maj. Man går runt med en handduk eller hänger ut en handduk på balkongen. Jag firar alltid!

Hur brukar du spendera dina fredagar i Lund?

Jag brukar blanda plugg och fest på nationer.

Hur önskar du att du spenderade dina fredagar?

Ungefär såsom jag gör nu.

Vad är du trött på inom studentlivet?

Jag tror inte det. Jag älskar studentlivet!

Michaël Stenberg, doktorand i fonetik. Foto: Saber Malmgren.

Michaël Stenberg

Vad pluggar du?

Jag är sedan många år tillbaka doktorand i fonetik men jag har jobbat mycket parallellt och nu är jag i sluttampen. Jag började studera i Lund år 1965.

Hur ska du fira Kanelbullens dag?

Det är ett kommersiellt jippo, något konditorierna hittat på. Jag tycker det är skandal att det tas in i almanackan. Det är så löjligt att det inte är klokt. Jag äter ofta kanelsnäckor och jag kommer inte fira denna ”Kanelbullens dag”, snarare bojkotta den.

Gillar du att baka eller laga mat?

Nej och jag har sällan tid.

Vad är din favoritmat?

Jag försöker äta vegetariskt eftersom jag vet vilka fruktansvärda villkor djuren lever under, särskilt kycklingar. Men jag tycker ändå om allt som har med fisk att göra. Dessvärre var det någon på SOL som för några år sedan klagade på stekoset när de tillagade fisk i köket. Det ledde till att de nu mest serverar panerad fisk.

Vad är ditt bästa matlådetips?

Jag tar aldrig med mig matlåda utan sitter alltid i restaurangen på SOL och träffar människor från hela världen. Jag inleder samtal och frågar om deras ämnen. Jag tycker det är tråkigt att många studenter i dag äter lunch med samma personer som de studerar med. Man behöver öppna vyerna.

Vad är din favorittemadag och högtid?

Jag tycker tema-dagar har gått till överdrift. Varför ska man ha tema för allting? Högtider – visst det finns fina högtider, exempelvis jul. Samtidigt att det är så många som blir utestängda, exkluderade och ensamma att julen framförallt har blivit ett stort problem.

Hur brukar du spendera dina fredagar i Lund?

Nu för tiden tar jag det ganska lugnt. Fördelen när jag började studera i Lund på 1960-talet var att man inte behövde ta hänsyn till veckodagarna. Varje dag erbjöd slabbedanser och arrangemang på nationerna. Man kunde strunta fullständigt i veckodagarna och det var en fantastisk frihet.

Hur önskar du att du spenderade dina fredagar?

Jag tycker att det är väldigt skönt att bara ta det lugnt. Att inte bestämma någonting. Man har tid så att man kan göra vad precis vad man vill.

Vad är du trött på inom studentlivet?

Jag är trött på att folk inte kan gå två meter utan att ha en kopp kaffe i handen. När jag började studera förekom inte detta kaffeslabbande på lektionerna. På sin höjd kunde man ha en termos när man hade skrivning på över fyra timmar. Det har gått överstyr.