Docent om fredspriset: Skulle kunna inspirera andra ledare att sluta fred

- in Nyheter

Förhandsfavoriten höll, men det var inte Greta Thunberg. Norska Nobelkommitén delade under förmiddagen ut Nobels fredspris till Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. Han får priset för sina insatser för fredsavtalet mellan Eritrea och Etiopien.

Priset ska enligt Alfred Nobels testamente gå till den som ”som har verkat mest eller best för folkens förbrödrande och afskaffande eller minskning af stående arméer samt bildande och spridande af fredskongresser”. Trots en favorittippad Greta Thunberg blev Abiy Ahmed, premiärminister i Etiopien, årets mottagare av Nobels fredspris för sina insatser för fred och internationellt samarbete. Framför allt är det för arbetet med att lösa gränsproblematiken med grannlandet Eritrea.

Roxanna Sjöstedt är universitetslektor och docent. Hon undervisar inom Freds- och konfliktvetenskap och är nöjd med valet av Abiy Ahmad.

–Det är ett traditionell insats för fred som prisas. Han har ganska omgående fått till ett fredsavtal mellan två länder som legat i krig i 20 år. Det är en bedrift.

Det var i mars 2018 som Abiy Ahmed tillträdde som premiärminister i Etiopien. Sin korta tid som premiärminister till trots har han stått för ett stort antal reformer som sällan skådats i Etiopien. Under Ahmeds styre har tusentals politiska fångar fått amnesti, fler kvinnor än någonsin innan befinner sig i Etiopiens parlament och man har tagit in oppositionella i regeringen. Abiy Ahmed har stärkt demokratin och lovat fria val under 2019.

Trots det är Etiopien ett land som präglas av fortsatta etniska konflikter. Abiy Ahmed är 43 år gammal och har inte suttit vid makten länge. Många skulle säga att han tilldelas priset för tidigt. Den norska Nobelkommitten tar själva upp invändningarna i sin motivering men hoppas att priset ska främja Abiy Ahmeds fortsatta arbete och Roxanna Sjöstedt tror också att det kan fungera som ett incitament både för pristagaren men också för andra ledare i Afrika.

–Freden har inte varat länge men priset är ett incitament för framtida insatser för fred. Vi vet ju inte om freden håller men bara att ha kommit så här långt är värt att prisa. Det kan även vara bra för det framtida fredsarbetet i Afrika och priset skulle kunna inspirera andra ledare i Afrika att försöka sluta fred.