Hej Student! – Framtidsveckan

- in Hej Student!

 

Samuel Guillard. Foto: Saber Malmgren

Samuel Gulliard 

Vad pluggar du?

Juristprogrammet, inne på mitt andra år.

Vad tänker du om jag säger “omställning”?

En förändring i livet. En personlig, som att man måste ställa om i livet. Min största omställning var nog att flytta hit till Lund från Stockholm.

Är du rädd för artificiell intelligens?

Nej. Kanske kan jag för lite, men jag tror att framgång teknologiskt är bra snarare än dåligt.

Bryr du dig lika mycket om ditt framtida jag som du bryr dig om ditt nuvarande?

Nä. Jag bryr mig nog mer om mitt nuvarande. Så som jag uppfattas och det som får mig att må bra just nu är ju inte hur jag kommer att uppfattas och vad som kommer att få mig att må bra i framtiden.

Planerar du mycket för framtiden?

Nej, inte överdrivet…

Du lever mer i nuet?

Ja, precis! Det vill jag ändå påstå.

En närmare framtid då – vad ska du göra ikväll?

Ikväll ska jag fira att tentan är över! Jag ska faktiskt in och skriva den om tio minuter.

 

Carl Sköld. Foto: Saber Malmgren

Carl Sköld

Vad pluggar du?

Master i historia. Jag har precis börjat, men det är kul att fortsätta på avancerad nivå.

Vad tänker du om jag säger “omställning”?

Jag tänker flera saker. Personligt kan det ju vara omställning kring händelser i livet. Som att flytta till Lund, eller börja plugga på universitet till exempel. Men på en samhällsnivå kan det vara hela andra omställningar, som kring miljö. Det är en process hela samhället bör involveras i och ta ansvar för.

Ser du ljust på framtiden?

Både ja och nej. Det är lite paradoxalt. På många sätt är det ju bättre än någonsin i världen, utvecklingen går framåt. Samtidigt, om man ser till den politiska utvecklingen, finns det mycket kvar att önska. Det är en dyster och obehaglig politisk utveckling vi ser, både i Europa och ute i världen. Politiska ledare har försvagats, och högerpopulistiska krafter lockar väljare i allt högre utsträckning. Det en obehaglig framtid vi går mot. Trots det är jag hoppfull, jag tror att det går att hitta en ljus väg framåt. Men det krävs att människor vågar tro på visionen om en bättre framtid. Det tror jag är något som gått förlorat. Vi tycks ha gett upp lite på tanken om att kommande generationer kan få det ännu bättre än sina föräldrar. Den visionen måste vi tillbaka till.

Planerar du själv mycket för framtiden?

Ja det gör jag. Just nu planerar jag mitt kommande boende, är lite trött på att bo i korridor. Och på var jag ska arbeta i framtiden. Och om jag ska vara kvar i Skåne eller inte. Och jag tänker mycket på min masteruppsats redan nu.

Är du rädd för artificiell intelligens?

Är mer rädd för människors omdöme, att vi underskattar vad AI kan användas till. Många jobb kommer också försvinna med automatiseringen i framtiden, då kommer samhället ha många människor vi inte vet vad vi ska göra av. Det är i alla fall något vi borde fundera över.

Tror du det är möjligt att förutspå framtiden?

Nej. Människor är för oförutsägbara.

En närmare framtid då – vad ska du göra ikväll?

Ikväll ska jag bara ta det lugnt! Behövs efter en vecka med mycket plugg och jobb.

Ella Rissle. Foto: Saber Malmgren

Ella Rissle

Vad pluggar du?

Litteraturvetenskap. Jag började plugga här i september, men läste i Uppsala innan det.

Vad tänker du om jag säger “omställning”?

Att flytta hit. Generellt att hamna i nya sammanhang. Träffa nya människor, skaffa nytt boende, få nya lärare…

Är du rädd för artificiell intelligens?

Lite. Kanske.

Bryr du dig lika mycket om ditt framtida jag som du bryr dig om ditt nuvarande?

Jo det skulle jag säga att jag gör. Hur man agerar idag påverkar ju ens framtid och vem man kommer att vara då. Man är ju ändå konstant medveten om det.

Lever du mest i nuet eller planerar du mycket för framtiden?

Jag skulle ändå säga att jag lever ganska mycket i nuet. Jag brukade planera mer förut, men nu tror jag att jag är mer spontan.

Tror du det är möjligt att förutspå framtiden?

Nej. Man ska väl lita på sin magkänsla, men det säger egentligen inget om vad som kommer att ske. Oftast blir man dessutom förvånad.

En närmare framtid då – vad ska du göra ikväll?

Jag ska träffa en kompis. Bara hänga och dricka vin.

 

 

Natalie Martinson. Foto: Saber Malmgren

Natalie Martinson

Vad pluggar du?

Kandidatprogrammet i utvecklingsstudier.

Vad tänker du om jag säger “omställning”?

Jag tänker på “change”. När man måste börja tänka om.

Är du rädd för artificiell intelligens?

Nej. Artificiell intelligens är en så stor del av samhället redan, och det finns så många olika typer. När man säger det sådär tänker man ju direkt på skräckfilmer och science- fiction. Superrobotar som avlyssnar vad man säger och kommer ta över världen. Men det är ju inte ens realistiskt?

Bryr du dig lika mycket om ditt framtida jag som du bryr dig om ditt nuvarande?

Bra fråga. Hm. Ja det gör jag!

Tror du det är möjligt att förutspå framtiden?

Till en viss grad. Men det går aldrig att 100% veta. Det beror också på vad det är för område och vad man har för teknologi. Till exempel går det att se klimatförändringens påverkan på havsnivåerna. Det är lättare att förutspå sådant än, typ, “Kommer jag och min kille vara tillsammans för evigt?”

Är du rädd för något i framtiden?

Ja. På kort sikt är jag rädd för att välja praktikplats. Jag är rädd att det kommer att förstöra hela mitt liv om jag väljer fel, även om jag nog inte tror att det kommer bli så dåligt. På lång sikt är jag rädd för att världen inte ska kunna ställa om från användningen av fossila bränslen. Det är en strukturell förändring som behöver ske, och det är jag ganska säker på inte kommer hända snart. It’s a pedning doom.

En närmare framtid då – vad ska du göra ikväll?

Känner mig lite sjuk, så ska gå hem och laga mat och se någon film. Kanske med någon i min korridor. Och lägga mig tidigt!