Sluta omyndigförklara befolkningen

- in Debatt

Låt människor ta ansvar för sina egna handlingar och göra sina egna misstag. Staten bör sluta omyndigförklara människor och som ett steg i detta avskaffa systembolaget, skriver Samuel Jonsson andre vice distriktsordförande MUF Skåne. 

Bakom alkoholmonopolets ridå av folkhälsovurmande och omsorg finns en av de största omyndigförklaringarna i svensk politik. Att inskränka friheten för en hel befolkning för att skydda en missbrukande minoritet som snarare behöver sociala insatser än känslomässig symbolpolitik är ett misstag som alla partier ställt sig bakom. Det är dags att låta svenskarna göra sina egna val, även om dessa val ibland inte är de bästa för dem.

För att hålla söndagsångesten borta bestämde jag och min flickvän oss för att vi skulle ha en sån där riktigt överromantiserad datenight. Ni vet, laga mat tillsammans, dricka nåt glas vin och kolla på några avsnitt av vår gemensamma serie. Problemet med spontana söndagsaktiviteter i Sverige är att alkoholmonopolet för länge sedan slagit igen sina portar. Så det blev inget vin, om jag ska vara uppriktig var det antagligen bäst för min hälsa. Samtidigt så var antagligen inte heller den där klockan 02:10 kebabrullen utanför Helsingkrona i fredags särskilt bra för mig. Eller att jag i går slötittande några avsnitt av Friends istället för att gå till gymmet. Ska jag vara helt ärlig borde jag nog hellre valt att plugga till civilingenjör istället för statsvetare om jag nu ska vara relevant på arbetsmarknaden.

Som människa gör man dagligen ganska många val och antagligen tar vi dagligen även beslut som är dåliga för oss. Varje dag väljer vissa människor slaviskt att gå till gymmet medan andra prioriterar sitt engagemang i kåren eller nationen. Varje helg väljer någon att plugga inför den kommande tentan medan någon annan väljer att prioritera en öl med vänner. Vår karaktär och personlighet formas och speglar sig i dessa val. Det som gör oss till människor, det som gör oss till individer, är våra dagliga val där vi kan prioritera våra egna intressen men också differentiera oss från andra människor.

När staten väljer åt oss blir vi indirekt omyndigförklarade som vuxna individer och förlorar en del av vår individualitet. Som vuxen individ måste jag rimligtvis själv kunna få väga konsekvenserna av mitt handlande och komma fram till en egen slutsats. Självfallet finns tyvärr en liten grupp som inte klarar av denna frihet under ansvar, men samtidigt måste alla fråga sig om kollektiv bestraffning av befolkningen, istället för starkare sociala insatser verkligen är svaret på dessa människors problem. I andra sammanhang är vi som samhälle ytterst motvilliga att bestraffa en majoritet utifrån en minoritets handlande, men så fort samtalet gäller att köpa en kall öl på Ica eller att inhandla en flaska vin en söndagseftermiddag så kommer högafflarna fram.

Det är dags för Sverige att lämna det förlegade alkoholmonopolet bakom sig. Inte för att vi negligerar de som lider av alkoholmissbruk, utan för att vi förstår att meningslös symbolpolitik i folkhälsans namn inte kommer hjälpa dessa människor. Avskaffa alkoholmonopolet så att människor anses myndiga och kan få göra sina egna val och därmed forma sina egna liv, även på söndagar.

Samuel jonsson
Andre vice distriktsordförande MUF Skåne