Mellan skolbänk och Mello

- in Nyheter

Under lördagen den 8 februari gjorde Paul Rey, eller Pauli Jokela som han egentligen heter, debut i Melodifestivalen. Bakom sig har han en mångårig musikkarriär från USA och, till sommaren, en ekonomie kandidat från Lunds universitet. 

– Ska vi sitta här? undrar han och ställer undan ett par smutsiga tallrikar och glas från ett bord.

Jag har mött upp Paul Rey, eller Pauli Jokela som han egentligen heter, på ett kafé i centrala Malmö, ett stenkast från där han bor. För en dryg vecka sedan, den 8 februari, gjorde han debut i Melodifestivalen.

– Det var ett enormt spektakel, jag har aldrig gjort något liknande.

Paul Rey har i sju år jobbat professionellt som artist och låtskrivare. År 2015 blev signad till Epic Records i USA och sedan dess har samarbeten med bland annat Snoop Dog och ett mentorskap av Quincy Jones prytt karriären. När det kommer till streamings på Spotify är han i dag en av Sveriges största artister. Ändå vet många i Sverige inte vem han är.

– Många vet inte att jag är svensk, trots att de lyssnat på min musik. Det har nog att göra med att jag har spelat mycket i USA och att mitt namn inte klingar svenskt, berättar han.

Så föddes tanken på Melodifestivalen – som ett sätt att presentera sig för den svenska publiken. Men han saknade den rätta låten.

– Antingen har mina låtar varit upptempolåtar eller ballader, och så ville jag inte presentera mig för en ny publik, säger han.

Det ändrades den 6 augusti 2019, när han på mindre än tre timmar skrev låten Talking in my sleep. Han skickade genast in den till Melodifestivalen, och några månader senare kom beskedet – Paul Rey ska vara med i Melodifestivalen.

Då läste han femte terminen på ekonomiprogrammet, med inriktning företagsekonomi och marknadsföring vid Lunds universitet.

Hur går detta ihop?

– Ja du, säger han och skrattar.

Ett flexibelt schema, sena nätter och arbetsveckor på uppemot 100 timmar. Men det, menar Paul Rey, är mödan värt.

– Jag hade varit i USA, och hade levt intensivt med att skapa musik. Hela tiden skapa, skapa, skapa, vara i studion, uttrycka sig, ge ut sig själv. Jag saknade någon form av input, vilket man får på en utbildning.

Det i kombination med erfarenheterna från en musikbransch av hård konkurrens och osäkra inkomster, i Sverige men särskilt i USA, fick honom att 2018 söka in till ekonomiprogrammet.

– En stabil utbildning är bra att falla tillbaka på om det skulle behövas i framtiden. Just nu går karriären bra men man vet aldrig hur situationen ser ut om några år, säger han.

Paul Rey är tillbaka på hemmaplan efter att ha varit signad i USA. Genom Melodifestivalen vill han presentera sig för den svenska publiken. Foto: Tomas Castro.

På ekonomiprogrammets marknadsföringsinriktning får han vara både kreativ och analyserande. Och erfarenheterna från musikbranschen, där han varit den produkt som marknadsförts, tror han sig kunna använda i sina studier.

Det blir både en och annan missad föreläsning, ibland hela kurser.

– Om jag har missat många föreläsningar får jag tentaplugga själv och anpassa musikproduktionen så att jag verkligen kan avsätta tid innan tentan, säger han.

Under sina tre år på ekonomiprogrammet har han bara haft en omtenta. Då hade han precis varit i Asien och släppt singel, varit på smekmånad i Thailand och haft sin första spelning på Mejeriet i Lund. Han skrattar.

– Det handlar mycket om att vara flexibel, lägga ihop de olika scheman och nyttja tiden.

Något studentliv – nationer eller sittningar – är det inte tal om. Han har fått lära sig att ”en sexa är en slags personalfest” och att det finns torsdagsklubbar, eller om det var onsdagsklubbar?

Under veckan som nykomling i Melodifestivalen lämnade han plugget hemma i Lund. Dagarna i Göteborg fylldes istället av repetitioner, koreografi, kameravinklar och intervjuer. Nerverna på den 27 årige lundensaren höll sig i schack.

– Av någon anledning blev jag inte nervös. Jag vet inte varför, det är bra att ha lite nerver innan man går upp på scen, men jag kände mig förvånansvärt lugn, säger han och minns en konversation på hotellfrukosten:

– På fredagen under hotellfrukosten träffade jag en manager till någon av de andra artisterna. Hon frågade hur det kändes inför genrepet. Jag svarade ”jo det ska väl bli kul att köra inför lite folk”. ”Lite folk?”, påpekade hon. Först då förstod jag att vi om några timmar skulle spela inför en slutsåld arena.

Han minns känslan efter framträdandet i Göteborg, adrenalinet som pumpade, känslan av overklighet. Efteråt stannade han uppe till småtimmarna för att svara alla som hört av sig efter tävlingen. Nu har Talking in my sleep seglat upp på Spotifys Top 50-lista, och i slutet av februari framför han den igen i Andra chansen i Eskilstuna.

Vad som blir Paul Reys nästa projekt vill han inte avslöja. Till hösten hoppas han fortsätta studierna på mastersprogram vid Ekonomihögskolan i Lund. Om betygen räcker återstår att se.