Replik: Kapitalismen är lika moralisk som människorna som frodas i den

- in Debatt

Detta är en debattartikel. Åsikterna är skribenternas egna. 

Den grupp Marxistiska Studenter kallar ”kapitalister” är de som varje dag underlättar för oss alla att producera det välstånd vi lever i. Tänka sig att fria människor i ett fritt system producerar mat på borden åt sin näste på eget initiativ, skriver Anton Novak, Samuel Jonsson och Elias Nilsson i sin replik på Marxistiska studenternas debattartikel. 

Efter nästan 80 år av europeiska diktaturer föll den europeiska kommunismen strax efter Berlinmurens fall 1989. Ur askan kom en liberal våg som sköljde över kontinenten och i dag har befolkningens levnadsnivå höjts markant. En fri marknad gynnar alla, framförallt medborgarna som får ta del av den. Detta syns tydligt på de stater som tidigare tillhört östblocket, som numera erhållit ett medlemskap inom den Europeiska Unionen och således kunnat åtnjuta vad den fria marknaden och liberalismen har att erbjuda.

Den grupp Marxistiska Studenter kallar ”kapitalister” är de som varje dag underlättar för oss alla att producera det välstånd vi lever i. Välfärd i ordets rätta bemärkelse. Utan människor som vågar satsa allt de äger för att bygga upp något som inte bara gynnar de själva, utan även gynnar samhället i stort, är något vi inte bara måste bevara utan dessutom uppmuntra.

Dessa människor har gjort enorma uppoffringar för att hjälpa samhället i denna pågående kris. Det finns flera olika exempel världen över, men här är ett axplock:

  • Sprittillverkaren Absolut och lyxkonglomeratet LVMH har slagit om delar av sin produktion och satsar nu på att tillverka ren sprit, som istället för att bli vodka och parfym, kan användas till handdesinfektion. Detta för att mätta behoven som uppstått inom vården.
  • IKEA i Kållered har skänkt över 50 000 ansiktsmasker till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Maskerna hade man köpt in under fågelinfluensan men sedan glömt bort. Istället för att kasta maskerna valde man att skänka samtliga masker till vården.
  • I kapitalismens Mecka, USA, bistår privata laboratorier med provanalyser och elbilstillverkaren Tesla med ventilatorer. Allt detta utan statligt tvång.

Kapitalismen är lika moralisk som människorna som frodas i den, till skillnad från socialismen i Kina som undanhåller information och direkt ljuger för att rädda ansiktet på kommunistpartiet. Tänka sig att fria människor i ett fritt system producerar mat på borden åt sin näste på eget initiativ.

Att Marxistiska Studenter försöker måla upp en bild av att dessa människor skulle vara onda är således en missvisande bild. Det är lätt att skylla ifrån sig och försöka måla upp en bild av en viss grupp skulle vara fienden, trots att så inte är fallet. Historien vittnar om att det sällan slutar väl när grupper ställs mot varann till sådan grad att det skapar förakt. Detta riskerar att stjälpa snarare än att hjälpa.

Vi lever just nu under en global pandemi och att Marxistiska Studenter försöker vinna billiga poänger och kapitalisera på människors rädsla är under all kritik. Världsekonomin går upp och ner, det är så det fungerar. Att nationalisera den svenska industrin och bankerna kommer inte lösa några problem, tvärtom, en sådan inskränkning av äganderätten hade enbart dragit Sverige ännu djupare ner i fördärvet. Det är dags att släppa villfarelsen kring att allt som är offentligt är tryggt. Sanningen är en hel annan. Oftast blir dessa både dyrare och mer ineffektiva än det som drivs i privat regi.

För kapitalisterna är inte i huvudsak feta bankirer med cylinderhatt, utan din granne med byggfirma, kebabstället på Mårtenstorget och din klasskompis som grundade det där företaget. Dessa tre tillsammans med en miljon kapitalistiska bolag till i Sverige, är vad som driver oss alla framåt, en tillfrisknad patient i taget.

Anton Novak, ledamot Moderata Studenter vid Lunds Universitet

Elias Nilsson, förste vice ordförande för Studentföreningen Ateneum

Samuel Jonsson, förste vice distriktsordförande MUF Skåne