Covid-19 vs din privatekonomi

- in Debatt

Detta är en debattartikel. Åsikterna är skribenternas egna. 

Covid-19 visar att en privatekonomisk kris inte är så långt bort som dagens unga ofta tror. Krisen i kölvattnet av Covid-19 visar vikten av att spara. Det skriver juriststudenten Fredrik Banke.

Det var nog många studenter som hade hjärtat i halsgropen när Centrala Studiestödsnämnden (CSN) för ett tag sedan meddelade att studenter ej skulle vara berättigade till studiemedel om utbildningar avbröts till följd av Covid-19-spridningen. Lyckligtvis meddelade emellertid regeringen kort därpå att så ändock inte skulle vara fallet utan att utbetalningar i så fall skulle fortsätta som vanligt.

Denna U-sväng mellan regeringen och CSN fick mig att tänka på hur sårbara många är rent ekonomiskt när krisen väl är ett faktum.

Sveriges unga befolkning har på det stora hela levt ett ekonomiskt tryggt liv med hög tilltro till att samhällets institutioner finns där och stöttar vid behov. Covid-19 gav dock ett så kallat wake up-call för hur blottade vi egentligen skulle vara om krisen slår till.

Hur många studenter är det egentligen som har besparingar så att de kan klara sig några månader? Vad skulle hända med betalningar av hyra och andra löpande utgifter om staten beslutade att trots allt inte skjuta till med pengar? 

En undersökning av Svea Ekonomi från 2019, Låt oss prata pengar – En rapport om svenskarnas ekonomiska verklighet, gav vid handen att 37 procent av 18–29-åringarna sällan har kvar pengar dagen innan löning. Vidare uppgav 33 procent av unga svenskar att ekonomin inte går ihop för att de är dåliga på att planera. Jag frågar mig själv hur den siffran ser ut bland studenter. Gissningsvis mycket högre.

Därmed vill jag komma med en uppmaning: Börja spara pengar!

Det krävs inte mycket för att komma igång. Du kan enkelt öppna upp ett avgiftsfritt ISK-konto endast genom ett par knapptryckar. Med en blygsam men regelbunden summa lär du relativt snabbt komma upp i ett belopp som kan rädda dig vid det oförutsedda.

Om vi försattes i en situation där utbetalningar av studiemedel ställs in hade den ekonomiska katastrofen varit ett faktum för många. Med detta sagt hoppas jag att detta oskadliga wake up-call har väckt en tankeställare beträffande hur du organiserar din privatekonomi.

Fredrik Banke
juriststudent