”Oerhört smickrande och hedrande” – Lena Eskilsson förordas som prorektor

- in Nyheter

Universitetskollegiet beslutade under gårdagen att förorda Lena Eskilsson, nuvarande lektor och prodekan för Samhällsvetenskapliga fakulteten, som nästa prorektor för Lunds universitet. ”Oerhört smickrande och hedrande” säger hon till Lundagård. 

Tjänsten som prorektor har på senare tid främst erhållits av kvinnor. Nästa mandatperiod utgör inget undantag. I konkurrens med Karin Hall, professor och prodekan på Naturvetenskapliga fakulteten och Lena Neij, professor på Internationella miljöinstitutet, beslutade universitetskollegiet i går att förorda Lena Eskilsson som prorektor under perioden 2021-2026.

Det krävdes endast en röstomgång för universitetskollegiet att enas om Lena Eskilsson, som därmed förväntas efterträda Sylvia Schwaag Serger och bli parhäst med den nyligen tillsatte rektorn Erik Renström, nuvarande dekan för Medicinska fakulteten. Prorektorn uppdrag innebär att att agerar som en ställföreträdande rektor samt ansvara för utbildningsfrågor på grund- och avancerad nivå. Därmed kommer universitetets främsta företrädare att utgöras av både en manlig och en kvinnlig representant, från ett vått respektiver torrt fakultet vardera.*

Men än är inget skrivet i sten. Universitetskollegiet ska först lämna sitt förslag till rekryteringsgruppen, som i sin tur ska föreslå en kandidat till universitetsstyrelsen, vilka fattar beslut om prorektorn på sitt styrelsemöte den 15 december.

Lena Eskilsson är sedan tidigare lektor i kulturgeografi och ekonomisk geografi med inriktning mot place marketing vid institutionen för Service Management och tjänstevetenskap på Campus Helsingborg.

–Det känns oerhört smickrande och hedrande. Framförallt eftersom det blev så starkt stöd, det känns jätteroligt. Det är ett väldigt utmanande och spännande uppdrag som jag ser fram emot, säger Lena Eskilsson när Lundagård ringer.

– Och jag ser också väldigt mycket fram emot att få jobba tillsammans med vår nye rektor, Erik Renström. Jag tror det kan bli hur intressant och roligt som helst.

När Lundagård frågar om hennes visioner för Lunds universitet är Lena Eskilsson noga med att betona att det är rektorn som är ytterst ansvarig för att peka ut riktningen.

– Rektorn ska lägga ut de stora dragen, och sedan ska prorektorn stötta och arbeta tillsammans med rektorn. Men jag tror att vi tänker ganska lika, jag och Erik.

Samtidigt har Lena Eskilsson egna frågor som hon brinner för, bl.a tanken om det ”breda universitetet”, den digitala omställningen, psykisk ohälsa hos studenter och doktorander samt ett tillvaratagande av universitets samtliga campusmiljöer i både Lund, Malmö och Helsingborg.

– Det är delarna som gör helheten.

 

*Fakulteter som naturvetenskap, medicin och teknik benämns ibland som ”våta”, medan andra fakulteter som t.ex. humaniora, samhällsvetenskap och juridik benämns som ”torra”.