Lucka 5: Emma Svensson, Humanistiska och teologiska studentkåren

- in Julkalender, Julkalender 2020

Bakom femte luckan hittar vi Humanistiska och teologiska studentkårens ordförande, Emma Svensson. Hennes julönskningar är både diplomatiska och egoistiska, men vad gäller julmusiken är hon fundamentalist – den ska inte spelas för tidigt! 

Vad är du mest stolt över hittills, under din verksamhetsperiod?
– Generellt skulle jag säga hur jag och mina kollegor har hanterat pandemin. Det har varit en svår start på verksamhetsåret och i princip alla trodde att det skulle vara över i slutet av denna termin, men så är inte fallet. Jag tycker verkligen att vi har lyckats lägga ihop en plan på hur vi ska kunna hantera pandemin tillsammans, samtidigt som man försöker göra arbetet kul och värdefullt. Så det är jag mest stolt över.

Vad är det bästa ni har gjort för studenterna i år?
– Utöver att studiebevaka alla beslut som tas i och med corona, så har vi gjort om mycket i vår studiesociala verksamhet till digitalt i stället: vi har digitala spelkvällar, digitala idrottsevenemang. Jag har ingenting att göra med det egentligen, men jag är väldigt stolt över att vi har kunnat göra den förändringen i vår organisation.

Vad var årets höjdpunkt? Personligen eller som ordförande, välj själv.
– Gud. Det måste jag tänka på… Jag läste en ganska intressant kurs förra året på samhällsvetenskapliga fakulteten – så det hade inte ens med min kår att göra – och det var i genusvetenskap. Den var ganska svår att ta sig igenom, så årets höjdpunkt var ändå när jag fick godkänd på sista tentan.

Vad var årets lågvattenmärke, om vi tar helt andra sidan av spektret?
– Det måste nog ha varit den 27:e oktober när de tunga nya råden kom. Man visste hur allvarligt läget var, men man kunde inte riktigt sätta fingret på hur allvarligt förrän de nya rekommendationerna kom ut. Jag minns att jag och de två andra jag jobbar med satt tillsammans och kollade på presskonferensen, för vi var säkra på att något skulle komma men inte exakt vad som skulle sägas. Så satt vi och kollade tillsammans och humöret bara sjönk. Alla var lite känslosamma den dagen, men vi hanterade det ändå väldigt bra – vi stängde vårt kansli och gick ut med information så att alla skulle vara säkra på hur vi hanterade situationen. Men det kändes ändå som en lågpunkt för verksamhetsåret.

Vad är din högsta dröm inför 2021? Personligen eller som ordförande.
– Det måste vara att vi alla i samhället lär sig hantera pandemin på ett sätt som gör att den antingen inte kommer finnas kvar efter 2021, eller att vi kan lära oss leva med den på ett sätt som gör att våra liv ändå gynnas av det. För just nu känns det lite som att man befinner sig i en gråzon lite. Det är ingen bra känsla för någon.

Vem har du blivit mest arg på under 2020?
– Oj. Jag tänkte säga att jag inte brukar bli arg men det stämmer inte. Men jag tror att vara mikroarg är en del av det här jobbet. För det känns som att det är det som ”fuelar” en framåt. Men jag tror inte jag kan säga en specifik person som jag blivit extra arg på. Jag tror man blir mer arg på en specifik grej man gör som kanske är kopplat till en person, men jag blir inte arg på en specifik person. Det var ett väldigt diplomatiskt svar. Men jag kan inte komma på en specifik person.

Vad har du för relation till Sinatras Ultimate Christmas från 2017?
– Grejen är att jag inte är ett stort fan av julmusik så jag har ingen relation till det albumet, som jag antar att det är.

Jag tycker att det är sympatiskt. Det kan vara lite toxic att ha en stark relation till julmusik.
– Ja, men det är ju det! Jag vill inte vara en sån människa som lyssnar på julmusik i början av november, det förstör stämningen. Jag fyller år den 14 december, så om man nu ska börja lyssna lite innan jul så ska det vara den 15 december. Och så slutar man direkt efter jul. För mycket av det goda vill man inte ha.

Hur många gånger har du hunnit kolla på Love actually i år?
–Noll gånger, kan jag säga stolt. Det var länge sen jag såg den, jag tror kanske sju år sedan.

Varför har det gått så lång tid?
– Jag vet inte. Jag har kanske sett den någon gång med mamma, hon älskar romantiska filmer. Men det är inte min typ av film, ska jag säga. Sen har jag läst mycket problematiska grejer som händer i den, så då har jag inte blivit så pepp på den.

Vad önskar du dig av Tomten?
–Det har jag inte börjat tänka på än, jul känns så långt ifrån, men det är ju bara en månad ifrån idag… Gud, hur ska man säga det här utan att låta töntig? Men jag önskar mig att kunna få fira jul med min familj, för just nu är det osäkert om det kommer gå eller inte. Så att kunna få fira jul med min familj är väl den största önskan jag har.

Så inte så mycket paket, utan att det är som vanligt?
– Ja, men okej jag kan väl önska mig något fysiskt också. Jag ska flytta i början av januari så jag önskar mig ett nytt skrivbord.

Nice.
–Vi har den ena sidan av spektrumet – min familj – och sen – ett skrivbord.

Man får vara lite egoistisk och wholesome.
–Precis, lite diplomatisk och lite egoistisk.

Du har ju sagt skrivbord, så svaret på frågan kanske redan är given: men hårda eller mjuka paket? Skrivbord är inte kända för att vara mjuka.
–Nej men då är det ju hårda paket.

Vilket nyårslöfte kommer du aldrig infria?
–Infria betyder liksom…

Uppfylla.
–Uppfylla, ja. Hm. Jag tänker på vad jag brukar sätta för nyårslöften som jag aldrig uppfyller.

Det finns de klassiska ”jag ska sluta äta godis” som aldrig uppfylls.
–Ja, men grejen är att jag är ganska envis av mig. Så om jag sätter upp sådana mål så följer jag det ofta fram tills jag känner att jag inte vill följa det längre, för jag vill inte följa det här längre för det känns inte som mig. Oftast är det inte för att jag känner att jag måste bryta det utan mer att jag inte vill göra det här längre, för jag är så envis.

Men är det inte så det är när man inte är envis? ”Jag vill inte det här längre” och då slutar man?
–Jo, det kanske det är. Men jag brukar ge löften till mig själv – vanliga löften som jag inte tänker säga för det är tråkigt. Mitt löfte som jag aldrig kan uppfylla är att jag alltid dödar mina växter. Mina växter står här bak just nu (gestikulerar till bakom zoom-kameran) och hälften av dem är helt döda. Jag skyller på att jag varit sjuk, men jag tror att jag inte kan skylla på det egentligen.

Då kan vi gå vidare till våra idoler: Tegnell eller Tengil?
–Tegnell.

Twitter, Instagram, Snapchat eller Tiktok? Vilket väljer du?
Hm. Skulle nog ändå säga… Vad var det första du sade?

Twitter.
Twitter, hm. Det får nog vara Instagram. Det är mitt största tidsfördriv, att vara på Instagram.