Lucka 8: Ida Wachsberger – språkrör Konstnärliga studentkåren i Malmö

- in Julkalender, Julkalender 2020

På andra sidan lucka nummer åtta tittar språkröret för Konstnärliga studentkåren i Malmö, Ida Wachsberger, fram; en ”väldigt singel” jazz-entusiast med en spirande Tiktok-karriär på G.

Vad är du mest stolt över hittills, under din verksamhetsperiod?
– Jag är stolt över att ha klarat av att hoppa in i en ganska rivig start på min fakultet. SKFM är en ung kår med väldigt lite historia att luta sig tillbaka på, så det blir lite som att börja på ruta ett för varje nytt språkrör.

Vad är det bästa ni har gjort för studenterna i år?
– Att vi har väckt deras intresse och fått dem att förstå hur viktigt det är att få sin röst hörd. Det har varit en del konflikter på vår fakultet som skapat ett missförstånd om att studenter och personal arbetar mot varandra. Det skjutsade in kårstyrelsen och studentrepresentanterna i ett slags uppvaknande. Vi fick en hård start, men jag tycker det har gett oss mycket – som kår, som studenter och som personer.

 Vad var årets höjdpunkt?
– Finns det någon höjdpunkt med det här året? Nej jag skojar, men om man ska vara helt ärlig tror jag att 2020 har varit ett ganska platt år för kårverksamheter överlag. Att vi har lyckats hålla intresset uppe bland folk får räknas som en höjdpunkt under “rådande omständigheter”.

 Vad var årets lågvattenmärke?
– När jag klev på som språkrör på 20%, men satt på jobb som räcker för två personer på heltid. Jag kände att jag drunknade i mejl och liksom började skela av att läsa för mycket på skärmen. När det var som värst minskade jag på min nattsömn för att ha tid att göra mer. Jag arvoderas för 6 timmar i veckan men jobbade 30.

Vad tar du med dig från den perioden?
– Jag lärt mig enormt mycket. Det är som “en helt ny värld” (*sjunger låten ur Alladin-filmen*). Jag som läser musik vill gärna brista ut i sång när jag tänker på det här haha. Det har gett mig mod och förståelse, fina kontakter, ny kunskap och nya erfarenheter. Att man framför en Zoom-skärm kan uppleva så mycket, det trodde jag aldrig. Jag ska också passa på att rikta ett stort tack till Lus och kårordförandena för allt stöd!

 Har du brutit mot Folkhälsomyndighetens restriktioner? Svara ärligt, ja eller nej.
– Ja! Kanske framför allt genom kramar, till exempel när man hälsar på vänner. Det är nog rent reflexmässigt, men också typ på grund av avsaknaden av fysisk kontakt med människor, sorgligt nog. Sen tycker jag armbågsregeln är så himla fjantig. Det blir en kram eller ingenting alls.

 Civilstatus?
– Väldigt singel och väldigt glad för det.  

 Vad har du för relation till Sinatras Ultimate Christmas från 2017?
– Ååh! Du frågar helt rätt person! Jag pluggar jazz och älskar Sinatra. Storbandsjazz hör ihop med jul, det är så familjärt och nostalgiskt. För mig är det nästan obligatoriskt att lyssna på julig jazz på tåget hem till Göteborg inför julen. Ella Fitzgerlad är ett hett tips.

Har du fler?
– Ja nu ska jag passa på! Nat King Cole är fantastisk. Ella Fitzgeralds Sleigh Ride är den bästa jullåten av alla.

Vad önskar du dig av tomten?
– Handgjort är det bästa man kan få, typ konst eller handgjorda smycken. Skriv det, så kan jag länka det här till min mamma och pappa som önskelista.

Saftglögg eller alkoholhaltig glögg?
–Jag ju kan inte sitta här och förespråka alkohol som språkrör… Jo det kan jag! Lite svung kan man behöva, speciellt 2020.

 Utekvällar eller hemmakvällar?
– Säger jag utekvällar nu så går jag ju emot Stefan Lövfen, så det får väl bli hemmakvällar. Det är många sånna nu.

När det inte är pandemi då?
– Då är det nog utekvällar som går först, men nu får man bygga upp hypen så länge. När den vackra dagen väl är här blir det världens fest i Folkets park. Jag ska stå och spela gitarr. Du är bjuden!

 Senaste filmen du grät till?
– Greta Thunbergs dokumentär.

 Sex utan kärlek eller kärlek utan sex?
– Oj hjälp…Nämen snälla.. Jag säger kärlek utan sex då.

Vart reser du helst på semester efter restriktionerna?
– Jag vill till Taiwan. Jag skulle åkt i somras, men det gick ju inte då.

 Twitter, Instagram, Snapchat eller Tiktok?
– Instagram. Men jag får erkänna att jag skaffat Tiktok under karantänen. Jag har till och med gjort två dansvideos, sen insåg jag att jag inte är 12 år. Lycka till att hitta mig där.