Över gränsen

Vissa handlingar är för förkastliga ens för lagboken; att tränga sig i kön, lämna tomma mjölkpaket i kylen och strunta i att plocka upp hundbajset. Kulturredaktionen berättar om när de passerat moraliska gränser.

Träningsskryt
Jag inbillar mig att mitt förflutna som ”sist vald på gympan” ger mig rätt att i vuxen ålder skryta om mina fysiska bedrifter som om jantelagen ännu inte var skriven, trots att jag vet att det finns en särskild plats i Dantes Inferno för oss högljutt högfärdiga. Tala är silver, tiga är guld, som det heter. Att tiga om min snitttid per kilometer är dessvärre en egenskap jag inte besitter.

Ghost buster
Kompisen skickar en meme jag redan sett, någon på Tinder hade trevligt men vill inte ses igen och mamma mmsar ännu en bild på en vitsippa. Jag gör en halvhjärtad ansats till att svara, men resultatet blir allt som oftast lika uteblivet som Alexander Bards självdistans. Det bästa svaret är det som aldrig lämnade tangentbordet, sa hon som snart inte hade några vänner kvar.

Gratis är gott
Efter fem år som någons roomie har jag nu levlat upp till rollen som certifierad kollektivist. Det har kommit med sina fördelar, inte minst för min privatekonomi. Hur drar jag nytta av mina fattiga rumskompisar? undrar du. Enkelt: ersätt din mer moraliske roomies ekologiska guldägg med billigast möjliga styckpris, och be för att ingen lyckas härleda varifrån salmonellan kom.

Nina Morby.

 

Snattare förenen eder
NEJ, FRUKT ÄR INTE GODIS! Men visst är väl naturgodis frukt? 129 kronor hektot får emellertid min inre smålänning att sparka bakut. Tacka vet jag självscanning. Händer det ibland att fingrarna slinter och i stället slår in det som lösgodis? Händer det att jag ibland åker dit i stickkontroller? Prata med min advokat.

Beach 2021
När samhället stängde ner växlade jag upp. Avsaknaden av samkväm, och i förlängningen  alkoholkonsumtion, kapade trösklarna. När IVA-platserna belamrades skaffade jag PT. Metodiskt förvandlade jag min sorgliga lekamen till ett tempel – ett ståtligt sandslott, redo för Beach 2021.

Snålskjuts
Inte visste jag att pandemin skulle innebära gratis kollektivtrafik; att ”Välkommen in genom de bakre dörrarna” skulle bli synonymt med ”Fri entré”. Samtidigt sitter jag redo med Skånetrafiken-appen i högsta hugg, spejandes efter röda vindjackor. Gratis är som bekant gott, men en bot kostar fortfarande mer än det smakar.

Martin Axelsson Därth.

Nej till integritet
Förr i värden hade man ”freakshows” på nöjesparker för att tillfredsställa sitt intresse för det förnedrande och absurda. I dag har dessa ”freakshows” förpassats till våra TV-tablåer i form av Big brother och Paradise hotel var syfte är att utradera gränsen mellan privat och offentligt. Sådant gillar regimen i Kina.

Dryg mot dörrvakter
Numera blir man utsatt för mindre säkerhetskontroller om man flyger till Portugal än om man ska ta sig in på en nation/bar. Tills EU:s fria rörlighet innebär ett dörrvaktsbefriat Europa gör jag min medborgerliga plikt och är dryg mot dörrvakter. Är inte dörrvakt förresten bara en synonym för misslyckad polis?

Brölande huliganer
På tal om synonymer; är inte fotbollshuligan en synonym för misslyckad kriminell? Huliganer har en enastående förmåga att ignorera lagen/fotbollens gränser och samtidigt grina om det medför några konsekvenser. Men å andra sidan är väl huliganism det mest intressanta med fotboll. Så fortsätt för all del pojkar!

Oskar Hedman.