NOVISCH: Nudelpanelen testar

Glöm Ica Basic och Eldorado. Lundagård guidar dig till de bästa (och sämsta) snabbnudlarna som står att finna i Lund.

För studenter med en pressad ekonomi och begränsade matlagningskunskaper presenteras ofta snabbnudlar som en självklar universallösning. Med en ohälsosam salthalt i blodet, en tryckande känsla över bröstet, och med en redaktion insvept i den tunga doften av buljong och asfalt (mer om det senare), presenterar Lundagårds panel därför här en guide till de bästa och mest prisvärda snabbnudlarna i Lund. 

Khlgugsu

Koktid: 4 – 5 minuter.

Khlgugsu i skål. Foto Alexandra Roslund

Pris: 16 kronor.

Före kokning:

Nudlarna är tjockare än typiska snabbnudlar, vilket bådar gott. Till buljongen finns riktiga torkade grönsaker och bitar av svamp, inte bara krydda. Khlgugsu ger kort sagt ett proffsigt intryck.

Efter kokning:

Vid första anblick ger Khlgugsu en lyxig känsla i sin avskalade, orangea enkelhet, med en fin lyster på soppan.

Nudlarna har bra konsistens, med precis lagom tuggmotstånd. Smaken är god, med mild hetta – något som kan ge en värme en kylig höstdag eller tröst när existensens vemod tar över. Smakar mer grönsakssbuljong än den utlovade kyckling- och löksmaken, men redaktionens vegetarianer klagar inte. 

Chapagetti

Koktid: 5 minuter.

Chapagetti i skål. Foto: Alexandra Roslund

Pris: 16 kronor.

Före kokning:

Nudelsort känd från Oscarsvinnande Parasit. Härlig 80-talsförpackning. Stort plus för rund, d.v.s. mer kastrullkompatibel, nudelkaka. Nudlarna känns skrovliga och tjocka – mycket lovande!

Efter kokning:

Doftar gott, påminner om sojabullar som stekts över längre tid. Visuellt är chapagetti väldigt brunt, men ser härligt krämiga ut.

Nudlarnas konsistens är perfekt, och funkar bra med såsen. Smaken lämnar dock mer att önska – det smakar helt enkelt bränt. Panelen efterfrågar mer salt och kryddor, och mindre rostad lök-smak. Ej dejtkomptaibel, såvida det inte enbart är för en Parasit-temakväll. Då rekommenderar panelen dock att du går all out och gör Jjapaguri som i filmen istället. Överlag en besvikelse.

Potato ramen

Koktid: 4 minuter.

Potatisramen. Foto: Alexandra Roslund

Pris: 16 kronor.

Före kokning:

Stilren förpackning med tydliga instruktioner. Liksom Khlgugsu finns här hela torkade grönsaks- och svampbitar. Panelen är förväntansfull på de potatisbaserade nudlarna.

Efter kokning:

Doftar svamp. Nudlarna är tunnare än de som tidigare testats, men verkar ha bra struktur. Olja på toppen ger lyxig känsla, även om doften mest påminner om standard snabbnudlar. Utseendet är överlag mest… orange.

Utseendet och doftens brister kompenseras dock omedelbart av nudlarnas perfekta konsistens och goda smak – panelens favorit för del 1! Sammanfattningsvis en ödmjuk nudelsort som överraskar. Nudlarna smakar inte potatis, men panelen misstänker ändå att denna ingrediens är vad som skapat konsistensen. “Som nörden i en film som tar av sig glasögonen och blir superhet!” är en paneldeltagares slutbetyg.

Ramen kimchi

Koktid: 4 minuter.

Kimchi ramen. Foto: Alexandra Roslund

Pris: 15,90 kronor.

Före kokning:

Snygg, röd förpackning. Bra inspiration för Lundagårds framtida InDesign-arbete. 

Efter kokning:

Den röda färgen går igen i soppan till nudlarna, och i ångorna finns en mustig doft av chili och kimchi. Såsen är fräsch och syrlig, men detta förstörs tyvärr av de värdelösa nudlarna. Även om såsen är god, är nudlarna helt smaklösa och faller lätt sönder. De tar inte heller upp något av smaken från kimchisåsen. Det är inte äckligt, men menlöst. Redaktionen känner sig lurade, och kommer inte att köpa igen.

Thasiam Instant Brown Rice Vermicelli

Koktid: 1 minut.

Thasiam Instant Brown Rice Vermicelli. Foto: Alexandra Roslund

Pris: 35 kronor.

Före kokning:

Spännande, tunna nudlar. Detta verkar lovande, tänker panelen som börjar bli trötta på typiska snabbnudlar. Förhoppningarna förbyts dock i skräck när den goda doften från paketets öppnande förbyts i en lukt av asfalt och tjära under kokning.

Efter kokning:

Nudlarna ser åtminstone lyxiga ut vid uppläggning, även om den underliga doften hänger sig kvar. Smaken påminner enligt delar av panelen om grillat kött, enligt andra om en gammal bil. Konsistensen kan också sägas vara underlig. De tunna nudlarna skulle kunna göra sig bra i en sallad, men i den asfaltsmakande soppan påminner de istället mer om hårstrån. Redaktionen är än en gång besviken, än mer så eftersom förväntningarna var högt ställda. ”Som att vara på en trevlig restaurang med en raggare som bränner gummi utanför”, blir slutbetyget på den med råge dyraste nudelsorten. Köp en falafel för pengarna istället.