Aldrig så fri som nu

- in Krönika/Studentliv, Krönikor

Studenttiden innebär många saker. Men en av de viktigaste är friheten och fritiden, som är unik för denna period i livet menar Lundagårds Esther Arndtzén i veckans studentlivskrönika. 

Många är vi som håller Gun-Britt Sundströms generationsroman Maken kär om hjärtat. Många är vi som har läst om den, vikt hundöron på viktiga ställen, strukit under betydelsefulla passager och knäckt bokryggen på flera ställen. 

Romanen, som författaren själv valde att kalla en förhållanderoman, skildrar framförallt två unga människors samliv och vad det innebär att vara ett par. Men den skildrar också en kvinnas studenttid i Uppsala och Stockholm, och valfrihetens paradox i det privata såväl som det akademiska. 

När jag läste romanen för första gången gick jag fortfarande på gymnasiet. Jag längtade till universitetet och långa eftermiddagsföreläsningar om språk och filosofi, att få läsa stora tänkare och diskutera stora tankar. Redan innan jag började på universitetet var jag övertygad om att jag aldrig skulle vilja lämna det. 

Charmen med den unga huvudpersonens studentliv i Maken förstår jag nu låg också i hur fritt det upplevdes. Tidigare i höst läste jag en intervju med Johanna Hedman, författare till den omtalade ungdomsromanen Trion. I den berättar hon att romanen kom till i slutet av hennes utbildning, när hon var på väg ut i arbetslivet och insåg hur mycket fritid hon hade som student. Insikten fick henne att ta tillfället i akt och skriva.

I Hedmans intervjucitat uppfattade jag en tyst uppmaning, att ta till vara på fritiden och njuta av studenttiden. Resten av höstterminen skriver jag själv, inte en roman men en kandidatuppsats. Jag får läsa och skriva om nästan precis vad jag vill. Jag förstår att det är precis den här perioden, här och nu, som Maken fick mig att längta så till. Jag har aldrig haft så mycket fritid och frihet som jag har idag. 

Just dessa två saker, friheten och fritiden, förstår jag är det viktigaste i en människans studenttid. Tid har man i överflöd. Jag vet att ni som lägger 40-timmarsveckor på plugg och har flera extrajobb finns därute, men ni är trots allt få. Den unga genomsnittsstudenten befinner sig i de flesta fall i sitt livs friaste period. 

När jag läser om Maken idag kan jag romantisera mitt studentliv, även om det inte alltid är en dans på rosor. Jag kan förbise prestationsångest, tentastress och fattiga månadsslut och njuta av friheten, fritiden och möjligheterna. Med fritiden uppstår tillfällen att engagera sig, fördjupa sig eller helt enkelt bara låta sig själv var ung. You don’t know what you’ve got till it’s gone.