DECEMBER 19: Beata Tornesel

- in Julkalender, Julkalender 2021

NAMN: Beata Tornesel
ÅLDER: 23 år
HEMORT: Stockholm, ”söder om Söder”
STUDERAR: Studerar digitala kulturer, andra året (femte terminen)

I var hem dukas julborden snart upp, men innan det ska vi möta Beata Tornesel bakom lucka 19. Denna krimskramsvurmare har ett mycket specifikt hat mot låten Mer jul och kan lysa upp din dag med memekunskap. Hej Beata!

Beata Tornesel. Foto: Azin Khosravi

Hur får du ditt hem att kännas juligt?

Jag har en låda och när lådan kommer upp från mitt förråd, då är det dags. Där har jag allt krimskrams. Krimskrams är essentiellt: man vill ha tomtar, man vill ha små bockar och massa ljus, så klart.

Någon speciell dekoration som du älskar lite extra?

Det är julstjärnorna som kommer upp i början på advent. Det är som att man annonserar för grannarna att nu fan, nu är det jul.

Vilken är den sämsta jullåten?

Jag tycker så här: första delen av Mer jul – fantastisk! Sista 30 sekunderna: då får jag panik, jag måste byta direkt. Det är när de samplar alla juldelar och sen blir det bara kaos; jag har aldrig varit så stressad i mitt liv. Jag skulle säga just de 30 sekunderna av Mer jul är de värsta vi har.

Vad är det konstigaste eller roligaste du lärt dig under dina studier?

Jomen jag har ju lärt mig mycket om memes. Det är väldigt kul att få lära sig om internet i akademiska former; det är väldigt weird. Läraren tar upp ”Me gusta” och ska berätta om historiken. Och man undrar ”vad gör jag här?” Men kanske att ordet meme kommer från 70-talet.

Va? På riktigt?

Ja. Det är spridning, kloning.

Jaha. Vem kom på det?

Richard Dawkins. Han är en ganska känd ateist-dude. Han gjorde det 1976.

Berätta någonting som du gjort nyligen som är typiskt dig.

Jag har ju kollat alla frågorna på luckorna i er julkalender och jag hade värsta svaret på det här. Jo, men jag har en grej när man träffar någon på stan – alla mina vänner kommer veta att jag gör det här och det är lite hemskt. Men man träffar någon på stan och sen så vill man inte prata längre för man har saker att göra så då säger man så här: ”Åh, jag ska inte störa dig. Du ser väldigt upptagen ut, så jag lämnar dig, jag ska gå” på ett väldigt trevligt sätt. Det hände för några dagar sen. Lite manipulativt men väldigt snällt.

Beata Tornesel. Foto: Azin Khosravi