Ute ur dimman

- in Porträttet

Ett spritfyllt studentliv förvärrade före detta lundastudenten Maria Törnbloms redan existerande missbruk. Efter ett halvt liv av tungt drickande jobbar hon idag med att hjälpa beroendesjuka till nykterhet.

I mitten av Maria Törnbloms arbetsrum står en meterhög ljusstake i snidad metall och bär ett enda ljus. Vi tänder det och sätter oss i ringen av stolar runt den lilla men högtidliga lågan.

Så sitter i vanliga fall Maria Törnbloms patienter, på World Trade Center i Malmö, där hon arbetar som beroendeterapeut för Human Gardening, en öppenvårdsbehandling för missbruk.

När hon fick jobbet som beroendeterapeut och behandlare, för fyra år sedan, var Maria Törnblom själv ganska ny till nykterheten. 

– Jag kommer ihåg första gången jag drack alkohol. Det var på konfirmationsläger och några gick och köpte tre-och-en-halvor. Jag kommer ihåg att när jag började känna effekten så bara: wow, det här mår jag bra av, berättar hon.

Därefter följde långa perioder då hon festade hårt, alltid tungt drickande.

– Jag drack tills det var slut helt enkelt.

I barndomshemmet var reglerna strikta. Båda föräldrarna var helnykterister, vilket ledde till att Maria tidigt lärde sig att dölja sitt alkoholbruk. Som ung drabbades hon av psykisk ohälsa, framför allt ångest, något som följt henne genom åren och varit nära förbundet med relationen till sprit.

Det var när Maria Törnblom flyttade till Lund, för att studera systemvetenskap, som missbruket på allvar började stärka sitt grepp om henne. Visst var det kul med festandet, men alkoholkulturen var stor och påträngande. Halvironiskt kallar hon studentstaden för ”ett litet Mecka för en blivande alkoholist”.

– Studierna blev lidande och jag började må riktigt dåligt rent psykiskt.

Men att det hängde ihop med alkoholen var ingenting hon då kunde se. I stället bortförklarade hon sitt psykiska mående med tentaångest och annat.

Så rullade det på tills Maria en dag tog uppehåll från studierna och började jobba heltid. Anledningen? Att kunna finansiera sitt drickande.

– Det är en stor sorg fortfarande att jag inte kunde ta den där examen. Det var en konsekvens av mitt beroende redan då. Att jag var så sjuk. Det gick snabbt.

Det är med stort lugn och en självkännande uppriktighet som Maria berättar om svårigheterna i sitt liv. Just uppriktigheten, berättar hon, är så viktig i resan till nykterhet. Att våga berätta om det som tynger en, inklusive hemligheterna, för att kunna gå vidare.

– Det är en skammens och förnekelsens sjukdom, säger Maria.

Jag förstod att jag skulle dö av det, men jag förstod inte hur jag skulle kunna leva utan.

Vid trettio kom Maria ut som lesbisk och träffade en partner. De levde ”flotta livet”, drack champagne, rökte cigarr och festade. Ibland prövade de sig på vita veckor, men alltid utan framgång.

En dag kom samtalet från akuten: hennes partner hade försökt ta sitt liv. I nästan tio år fortsatte den destruktiva tillvaron. Suicidförsök och drickande. En dag orkade Maria inte längre och de skilde sig.

Maria beskriver sig själv kring tiden efter skilsmässan som en ”parkbänksalkoholist”, med skillnaden att hon hade parkbänken hemma i bäddsoffan. I ett halvår gjorde hon inte mycket annat än att dricka. Hon var 39 år gammal.

Första glimten av nykterhet kom när en läkare varnade Maria att hon skulle dö snart om hon fortsatte dricka. Det tog mer än ett försök, och återfallet slog hårt, men till slut lyckades Maria lämna missbruket bakom sig.

– Jag förstod att jag skulle dö av det, men jag förstod inte hur jag skulle kunna leva utan det, säger hon, och tillägger att när hon väl lyckades bli nykter så ”kom livet tillbaka”.

Att som beroendeterapeut nu hjälpa andra hitta sin väg till tillfrisknande – och lämna samma bana som nästan körde Maria ner i marken – är någonting som blivit ett kall.

Utöver arbetet som beroendeterapeut på Human Gardening sitter Maria i styrelsen för organisationen LesWorking Sweden, en organisation för yrkesverksamma lesbiska kvinnor, med syftet att stärka den lesbiska identiteten, dela kunskaper från olika yrken och sidor av livet, samt hjälpa andra lesbiska kvinnor att våga komma ut. Någonting som inte var så enkelt i Marias fall.

– Det var inte så poppis att vara homosexuell i min familj. När jag var liten så fick jag inte spela fotboll, för då kunde jag bli som Pia Sundhage, säger hon med ett skratt.

Just att minska stigmat kring att vara den man är verkar vara en skärningspunkt mellan Marias arbete med LesWorking och som beroendeterapeut. Oavsett om stigmat gäller att vara öppet lesbisk eller öppen med sin nyfunna nykterhet.

– I USA kan man nästan skriva på sitt CV att man är en återhämtande missbrukare, för det betyder att du tar hand om dig själv och tar ansvar för ditt liv. Men här i Sverige finns ett grymt stigma över att säga att man är nykter alkoholist.

Myter och förvrängningar är inte helt ovanliga i Marias arbete och de kan riskera att ta sanningens plats. På Human Gardening följs tolvstegsprogrammet. En vanlig uppfattning är att det är ett religiöst program – Gud nämns till exempel flitigt i de tolv stegen. Men Maria menar i stället att det är ett andligt program, inte religiöst. Att stegen råkade skrivas på 30-talet i USA, menar hon, kan vara bra att ha i åtanke.

– Det enda du behöver veta om Gud, när du kommer till tolvstegsprogrammet, är att det inte är du. För vi är så jävla självcentrerade när vi kommer in till tillfrisknandet. Det är det sjukdomen gör med oss. Vi har jordaxeln upp i röven alltså.

En annan missuppfattning Maria nämner är hur många som är drabbade av missbruk. 10 – 20 % av svenska befolkningen, menar hon, har beroendesjukdomen.

– Då kan du ju räkna ut hur många anhöriga…

Innan vi skiljs åt stannar vi upp lite och pratar om mer alldagliga saker. Maria är klädd i träningsdräkt och kom till vår intervju direkt från en padelmatch. Hon går helt upp i varv när hon pratar om sporten, och knappt innan jag hunnit tänka färdigt tanken så tar hon orden ur min mun:

– Där har jag ett nytt beroende.

Men det säger hon med glädje.

 

Känner du någon, eller lider du själv av beroende? Hör av dig till:

Anonyma Alkoholister: www.aa.se

Al-anon: www.al-anon.se (för anhöriga till alkoholister och beroende)