KULTURREDAKTIONENS TORSDAGSTIPS: Då och nu

Syntiga hits, dejtingvärldens matthet, konstig konst och retro skräckfilm. Kulturredaktionen tipsar den här veckan om både gamla goda klassiker och det bästa ur samtiden.

In i synt-labyrinten

Ett band som heter “Destroyer” låter som att de gör stenhård black metal, men icke! I stället bjuds vi på den senaste skivan Labyrinthitis på glittrigt distade gitarrer, kliniskt precisa syntar och rent brutalt funkig bas. Sångaren och frontmannen Dan Bejar är i toppform även textmässigt och levererar sin sedvanliga blandning av rock-arketyper och bisarr spoken-word. En helhetsupplevelse!

Isak Aho Nyman

Amanda Romare
Foto: Lina Arvidsson / Natur & Kultur

Tindertröttheten 

Amanda Romare skriver vidare efter debutromanen om den desperata jakten på kärlek i artikelserien “Kärleken efter Tinder” på Svenska Dagbladet. Hon är rolig och träffsäker och berättar bland annat om hur det gick när hon satte upp lappar med en kontaktannons och sitt telefonnummer runt om i Malmö som en sista tröstlös raggningssatsning. Läsvärt!

Esther Arndtzén

Svensk dada 

Porträtt av Åke Hodell, 1965
Foto: Per Wiklund / Malmö Konsthall

Åke Hodell var en märklig människa. Han var allt; stridspilot, poet, målare, ljud-kompositör och massa mer. Influerad av dadaismen gjorde han både mycket konstig och strålande konst, i synnerhet genom kollageformen. På Malmö konsthall visas just nu utställningen Åke Hodell – Motstånd, där man kan se flera av hans skapelser samt ett par verk från andra konstnärer. Se och förvånas!

Olof Bärtås

Kuslig stumfilm på Kino

Nu när det är vår saknar vissa av oss höstens mörker och kyla. Doktorns rekommendation för att råda bot på detta är att gå till Kino i Lund nästa torsdag och se skräckklassikern “Häxan” som visas för en kväll. Även du som varken saknar hösten eller gillar skräckfilm kan få ut något av det i rent kulturkapital då häxan är en Svensk stumfilm från 1922, typiskt bra skryt på fest.

Isak Aho Nyman