DEBATT: Bojkotta rysslandsstöttande företag

- in Debatt

Runtom Lunds campus kan studenter köpa produkter av företag som inte lämnat Ryssland. Representanter från Moderata Studenter uppmanar till bojkott av dessa företag för att inte stötta den ryska statens krigskassa.

Det blodiga kriget i Ukraina ser inte ut att sakta ner och omvärlden gör allt de kan för att visa sitt stöd för Ukraina, vilket redan har innefattat direkta stöd men även sanktioner mot Ryssland. Vi ser att 600 multinationella företag och organisationer redan har valt att lämna Ryssland i syfte om att skada den ryska ekonomin; men ändå fylls butiker, kaféer och restauranger på campus runt om i Lund med produkter av företag som förser den ryska statskassan med pengar. 

Vi ser att företag som Nestlé, som redan idag säljer produkter såsom Zoegas-kaffe, Lion-choklad och Kitkat, har valt att stanna i Ryssland. Detta är en orimlig situation och vi som svenska studenter vill inte ovetande finansiera ett krig när vi går och köper en kaffe på en av Lunds universitets kaffeautomater, där ett avtal har tecknats med Beans in Cup. Detta är ett företag vars leverantörer består bland annat av Zoegas och Nescafé (ägs av Nestlé). Detsamma gäller när en student går och köper en chokladbit i en av universitetets automater eller restauranger. 

Det mest rimliga vore att universitetet slutar sälja produkter från företag som dessa, eller åtminstone borde universitet se till att varor från företag som har valt att stanna i Ryssland ska enklare kunna identifieras av studenter så att de kan bojkottas. Bland annat Nestlé försöker motivera det genom en tredje väg där de kan fortsätta sin verksamhet i Ryssland och att det inte är svart eller vitt. Men detta är helt fel – i detta fall finns ingen tredje väg. Det finns en tyrannisk mördare och och det finns utsatta offer, företag som stannar i Ryssland är därmed krigsstöttande och bör bojkottas. 

Vid Yale universitet har ett forskarteam sammanställt en lista över hundratals multinationella företag som fortfarande driver verksamhet i Ryssland även efter Putin inledde kriget (Over 600 Companies Have Withdrawn from Russia—But Some Remain). Företag som Ikea, H&M, Nike, Adidas, McDonalds och Volvo står på rätt sida av historien i och med deras val att avsluta all verksamhet i Ryssland, men problematiken ligger i resterande företag som väljer att stanna. De olika restaurangerna på de olika studieplatserna, om det så innefattar SOL, UB, LUX, Eden eller LTH, måste se över de produkter som säljs. 

Moderata studenter vädjar därmed varje institution, och i längden Erik Renström, att se över vad universitetet kan göra för att antingen bojkotta företagen i sin helhet, likt högskolan i Borås gjort efter vårt krav, eller att öppna upp för transparens kring vad studenterna faktiskt köper till lunch eller för kaffe till fikat. Väljer man att märka produkterna har vi tagit fram ett förslag på märkning med en döskalle på den ryska flaggan och med en varningstext likt den på tobaksprodukter. Varningstexten lyder: “Köp av den här varan bidrar till att Ryssland kan fortsätta att döda ukrainare.” 

Effekten vi ser av att företag lämnar Ryssland tillsammans med staters sanktioner är avgörande. Rysk ekonomi har saktat in betydligt och i landet gör allt fler invånare motstånd mot kriget. Genom att många företag lämnar påverkas befolkningens vardag på ett sätt som gör dem allt mer negativa till kriget. Tusentals modiga civila har redan gått ut på Rysslands gatorna för att protestera mot invasionen och Putins diktatur och nu är det vår tid som Lundastudenter att visa vår protest mot de företag som göder krigskassan. Lunds studenter vill inte finansiera kriget med en krona till, därför kräver vi ansvarstagande och att produkter som bidrar till Putins krigskassa tas bort alternativt märks ut.

Det är dags att sluta finansiera Putins krig. 

Douglas Thor, Riksordförande Moderata Studenter

Oliver Novak, Ordförande Moderata Studenter i Lund

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribenternas egna. Instruktion för replik finnes här.