Linn Svärd nomineras till ordförande för SFS – igen

- in Aktuell, Kår, Nyheter

Linn Svärd ser ut att få förnyat förtroende som ordförande för Sveriges förenade studentkårer (SFS). Det blir isåfall hennes tredje år i presidiet.

SFS är en sammanslutning av studentkårer vid Sveriges universitet och högskolor. Organisationen representerar ett femtiotal studentkårer som inkluderar ca 350 000 studenter. Nu har nomineringarna till nästa läsårs presidieposter offentliggjorts, och nomineringen till ordförande har gått till Linn Svärd – som redan i dag är ordförande för SFS.

– Det är fantastiskt kul, pirrigt men också ett stort ansvar på sina axlar att fortsätta föra fram studenternas och doktorandernas talan. Vi blir ju ännu viktigare nu sett till vad som händer i vår omvärld och utvecklingarna i Sverige, berättar Linn Svärd.

Linn Svärd satt också som vice ordförande 2020–2021, och tycks nu alltså få förtroende för ytterligare ett år på i presidiet. Att bli nominerad ytterligare ett år hör inte till vanligheterna – sedan Olof Palmes tid på posten på 50-talet har omval till ordförande endast skett åtta gånger. Och tre år i rad i presidiet har aldrig tidigare förekommit.

Hur känns det?

– Det är ju väldigt hedrande, säger Linn Svärd, men uttrycker också en ödmjukhet inför att det finns många andra som också hade varit passande i posten.

Linn Svärd poängterar att det känns ännu viktigare att prestera bra denna gång eftersom förväntningarna är högre än om hon skulle ha varit ny i presidiet. Hon lyfter att det kommande året kommer bli händelserikt, med riksdagsval, svenskt ordförandeskap i EU samt en orolig tid i omvärlden.

Hon avslutar med att berätta att hon kommer ta med sig många lärdomar och att hon har mycket energi som hon vill ta tillvara på. Hon vill fortsätta jobba vidare med frågor som rör exempelvis studenthälsan och högskolepedagogiken. Förstärkningen av den akademiska friheten är ytterligare ett område som Linn Svärd ser som fundamentalt att jobba för.

– Generellt när man engagerar sig så är det utmanande. Det är ett tungt uppdrag. Jag har många tårar med mig men också många glädjestunder. Och jag väljer att fokusera på de senare.

Till vice ordförande har SFS valberedning nominerat Jacob Färnert, som idag är ordförande för Uppsala studentkår.