Lundagård testar: Karnevalskrogar

Katastrofalkarnevalens krogar bjuder på god mat men långa köer. Därför gäller det att välja rätt kö att stå i för att inte slösa bort värdefull karnetid. Lundagårds Giulia Kappelin Cingolani och Linn Larsson har tagit sig igenom menyerna på samtliga krogar så att du får mest för pengarna (och kötiden).

Krog Peppar Peppar  – 3/5

Lundakarnevalens billigaste och mest centrala krog bjuder på mexikanska (läs: starka) rätter. 

Mat:

Pulled Tacos med pulled oumph från
krog Peppar Peppar.
Foto: Saber Malmgren

Krogens bästa rätt är utan tvekan den veganska Pulled Tacos med pulled oumph, pico de gallo, picklad rödlök och mexikansk slaw toppad med habanerosås. Chilin och koriandern, som går hem även hos de korianderaversa panelisterna, ger tacon en fräsch touch medan den picklade rödlöken bidrar till en syrlig eftersmak. Tacon är inte för såsig och droppar inte – den kan ätas utan risk för spill. 

Peppar Peppars Quesedillas Verduras (ostquesedillas) med grönsaker var inte heller så dumma, men ganska små och inte särskilt mättande. Trots att de är vegetariska är de smakrika men saknar fräschören som fanns i Pulled Tacos. 

Krogens Heta nachos är en besvikelse. För 35 kronor serveras en låda med nachos och en liten burk guacamole, varav den sistnämnda inte imponerade. Ett plus i kanten för att guacamolen eventuellt innehöll avokado, men det är svårt att avgöra eftersom det knappt smakade någonting.

Tacos al Pastorn, den köttbaserade tacon, var tillfälligt slut och kunde därför inte recenseras. Peppar Peppar var den enda krogen som hade slut på mat under Lundagårds recensionsrunda.

Pris: 

Maten på Krog Peppar Peppar är det billigaste alternativet bland alla Karnevalskrogar, från 35 till 55 kronor, men med den logiska följden mindre för pengarna – en tacorätt gör besökaren någorlunda mätt men det är inget skrovmål. 

Stämning

Mitt i Kanevalsområdet känns krog Peppar Peppar mest lättillgänglig. Ljusslingorna och de fina menyskyltarna skapar en härlig känsla i Karnetältet, som var fullsatt!   

Krog Terminal 5 – 4/5 

Krog Terminal 5 anspelar på mångkulturen som idén av en flygplats frammanar och serverar därför maträtter som härstammar från olika världsdelar. 

Mat:

Terminal 5, närmst i bild: Marinerad tempeh, ris
och gurksallad.
Foto: Eskil Högman

Den första rätten på menyn, Lundakarnevalens egen variant av smashburgare är en riktigt klassiker för köttätare. Den är såsig och krämig med smakrika, ugnsrostade potatisar på sidan och ett självklar måltid efter en lång dag på området. Trots krogens internationella tema önskar Lundagård att det fanns en vegetarisk variant av hamburgaren – det känns lite 2010 att kötträtten är en burgare och alternativet är en ost.

Ostalternativet är en “rökig stekost med somrig potatissallad” och beskrivningen stämmer väl överens med verkligheten och förväntningarna. Rätten är väl utförd och väldigt god.

Målet som överraskade mest är inspirerad av det koreanska köket med marinerad tempeh, ris och gurksallad. Smakrik, fräsch och ovanlig att hitta på ett festivalområde. Ytterligare en sällsam men välkommen aspekt är att en vegetarisk rätt faktiskt mättar ordentligt.

Pris

På Terminal 5 kostar all mat på menyn 60 kronor och det är en prisvärd upplevelse för den som vill äta sig mätt och stå i en oändligt lång kö för de riktigt hungriga. Tips är att undvika rusningstider och regn för att maxa upplevelsen. 

Stämning

På Terminal 5 finns det flera tält att sitta i men det är betydligt trevligare att sitta utomhus, och besökarna har hela utomhusområdet mellan Paradiset och Sandgatan att välja på. Det är avslappnad mellan-nöjen-stämning, inte direkt fartfyllt men en behaglig atmosfär.

Bistro Bazaar och Krog Sista Oasen – 5/5

Bistro Bazaar, som ligger i anslutning till Krog Sista Oasen, har skapat en meny full av överraskningar som är inspirerade av Mellanösterns smakbild. Som komplement till maten finns vinförslag anpassade efter varje rätt, som köps på Sista Oasen – ett väldigt trevligt initiativ som känns genomtänkt och elegant. Guldstjärna! 

Mat

Tre av fyra alternativ från Bar Bazaar.
Foto: Saber Malmgren

För köttätarna rekommenderar vi den harissamarinerade kycklingen med saffransris, pitabröd och yoghurtdipp. Trots att riset var underkokt är rätten bästa bland Bistro Bazaars utbud. Kycklingen är mör, saftig och perfekt marinerad. 

Ett angenämt vegetarisk alternativ är Feta Fatayer; två spenatknyten med sallad, granatäpple och yoghurtdipp. Salladen är dock inte helt fräsch, vilket kanske är i linje med förväntningarna. I sin helhet är det en väl utförd måltid. 

Såsälskare lär älska Mera Meze, som på gott och på ont hör hemma i en låda. Med ugnsbakad blomkål serverad med tabbouleh, hummus, baba ganoush, libabröd och picklad gurka är det den ultimata veganska utflyktsmaten. Smakrik och gedigen må-bra-mat.

Pris: 

Rätterna kostade 60 kronor var, vilket är ett bra pris för det som serveras. Besökaren behöver inte vara orolig för att lämna Bistro Bazaar hungrig. Lundagård är dessutom förälskade i omgivningen, vilket gör matupplevelsen än mer prisvärd.

Baren:

I anslutning till Bistro Bazaar ligger Lundakarnevalens enda vinbar, Krog Sista Oasen. Här kan vinconnoisseuren välja mellan Chardonnay, Chablis, Pinot Noir med mera. För att ge upplevelsen karnevalskänsla valde vi att testa Karnevalens eget vin till maten, en Solaris från Arilds Vingård. Vad tyckte Lundagård? Absolut godkänt! Det är lättdrucket (det vill säga ord studentvänligt), somrigt och torrt och slinker lätt ner till mat och prat. Priset är 60 kronor glaset, med andra ord ett plånboksvänligt måste den här karnevalen.

Stämning:

Krog Sista Oasen gör sitt namn rättvisa. Trots att området som krogen finns i endast ligger ett stenkast från Karnevalsområdets epicentrum är lugnet en välkommen kontrast. Med lite tur finns det plats på den trevliga “läktaren” som vetter mot Sandgatan. Högst upp på området, förbi Krog Sista Oasen och systerrestaurangen Bistro Bazaar, ligger Lilla Scenen – mat och dryck kan avnjutas till livemusik, bland syrenbuskar. Läget och miljön är absolut bäst bland krogarna enligt Lundagård. Supermysigt!

Krogen Under Jorden – Centralbaren 3/5

Bredvid Historiska muséet finner besökaren Krog Under Jorden – Centralbaren. Krogens sittplatser är fördelade över ett stort utomhusområde och ett lika stort område under tälttak. Maten beställs i kassan, för att sedan hämtas ut i en separat kö. Under Lundagård besök ringlar sig kön nästan lika lång som på Krog Terminal 5 – restaurangen verkar inte riktigt ha kapacitet att hantera ruscher. Menyn på Krog Under Jorden är den mest raffinerade i Katastrofalkarnevalens utbud, men dessvärre på bekostnad av portionsstorlekarna. 

Mat: 

Krog Under Jorden.
Foto: Eskil Högman

Den varmrökta laxen med confiterad potatis, friterad potatis, syrad lök och örtagårdssås är traditionell svensk sommarmat och därmed ett säkert kort. De påstådda två sorters potatis må ha varit där, men utan någon distinktion som är värd att uppmärksamma. Det är en god rätt som Lundagård skulle ha rekommenderat varmt om det inte vore för att måltiden serveras i barnportionsstorlek. 

Under Jordens vegorätt är röda och gula betor med en chèvrekräm. Betorna är delade i hälften och gör det därför väldigt svårätet eftersom besticken är i trä – mycket miljövänligt men desto mindre användarvänligt. Lundagård motsätter sig inte bestickmaterialet, men det vore önskvärt med mat som serverades i munsbitar. Måltiden följer trenden på krogen, väldigt gott och över Karnevalsstandard men det väger inte upp det faktum att storleken motsvarar en sidorätt.

Över Jorden rätten består av en majskycklingfilé med morötter, misomajonäs och ramslökskapris. Grönsakerna var krispiga och såsen var mycket god. Det var inget fel på kycklingen heller men precis som för de andra rätterna var portionen alldeles för liten för att göra en mätt. 

Även om kvaliteten på samtliga rätter var utmärkt kändes det som att de inte riktigt matchade Karnevalens stämning. Klart det är trevligt på med en lyxig touch på karnevalsmat men är det nödvändigt när majoriteten besökarna egentligen bara vill bli mätta? 

Pris:

Rätterna på krog under jorden kostade 50 kronor styck. Lundagård tycker att priset är oskäligt givet alternativen.

Stämning:

Trots att uteplatsen har utsikt mot domkyrkan kan Krog Under Jordens omgivning inte konkurrera med Krog Sista Oasen, men stämningen är däremot i en klass för sig. När Lundagård var på plats strömmade grym musik från DJ-båset och så småningom bildades det till och med ett dansgolv. Look no further om ni vill avnjuta en måltid i Karnevalens festligaste krogtält.

Rättelse (22/5 18.38): I en tidigare version av artikeln stod det att Peppar Peppar inte hade någon uteservering vilket är inkorrekt, recensenterna hade missat uteserveringen som är riktad mot fontänen i sin iver. 

Rättelse (25/5 09.11): I en tidigare version av artikeln stod det att Krogen Under Jorden hette Krog Under Jorden och att rätterna kostade 60 kronor styck.