Tågen taggar igång

En kö av lastbilar står från AF-borgen och en bit förbi Östgöta nation. Nu taggar studenterna som ska åka tågen igång för färden genom stan.

Lugnet före stormen. Lastbilarna står tomma men Göran Blennow, lastbilschaufför, sitter i förarsätet och väntar på att kalaset ska börja. Det är första gången han kör tåget men han går i sin farmors fotspår då även hon körde lastbil i karnevalståget på 80-talet. 

Göran Blennow gör sitt första tåg
som lastbilschaufför.
Foto: Cecilia Jönsson Silfversparre

– Det känns spännande och roligt att hjälpa studenterna, att kunna ställa upp för dem, det är kul, säger Göran Blennow. 

Lastbilarna får bara köra tre till sju km/h och tåget är beräknat att ta mellan två och fyra timmar. Klockan närmar sig 12 och studenterna börjar rulla in och hoppar upp på ekipagen. De är utklädda till studenter, minkar, jordklot och smurfar. 

Milou Molander och Johanna Rapp är med i ”Fights For Future” tåget och är utklädda till Magdalena Andersson respektive ett jordklot. De tycker det har varit värt att jobba och kul att se det man skapat. 

– Det har varit mycket men nu känns det så kul, säger Milou Molander.

Längre bak i ledet står Linnea Netterheim utklädd till brud i “Dumpa din kille” vagnen. 

– Vårt tåg handlar om att vara själv och kasta sin kille, det är en ”fuck boys” vagn och firar singelskapet, säger Linnea Netterheim som är chef för ”Dumpa din kille” vagnen. 

Fights for Futures Magdalena Andersson
och ett jordklot.
Foto: Cecilia Jönsson Silfversparre

Hur känns det att ha varit chef?

– Det här har varit så kul, så mycket jobb, men helt ärligt är det det roligaste jag gjort i Lund, berättar Linnea Netterheim. 

I en lastbil som är byggd som en brittisk dubbeldäckare står en person utklädd till Harry Potter, en annan som Voldemort, Donald Trump och drottning Elizabeth av Storbritannien. Christian-Fredrik Klingspor är ekipagechef för ”10 Downing street”. Han berättar om deras tolkning av Boris Johnson och hans fester under corona. 

– Vi kommer ha roligast då vi har så bra sammanslutning. Vi är väldigt likasinnade i gruppen och nu kommer vi bara ha en stor fest, jag är sjukt taggad, säger Christian-Fredrik Klingspor.