Valaffisch uppsatt i Smålands nations urinoar

- in Nationer, Nyheter, Politik

I förra veckan kunde toalettbesökare på Smålands nations klubb se en av Moderaternas valaffischer uppsatt i den allmänna urinoaren.
– Skadegörelse och att försöka förnedra andra partier, det är långt över gränsen, säger Amanda Thonander (M).

Med bara ett fåtal dagar kvar till valet hör det till vanligheterna att partierna trappar upp sina respektive kampanjer med valaffischer och annan annonsering. Detta gäller även Moderaterna – något som inte har tagits emot väl av en gäst på Smålands nation. Där fann man nyligen en av partiets valaffischer uppsatt i nationens urinoar. 

Skärmdump på Amanda
Thonanders tweet om händelsen.

Amanda Thonander är valledare för Moderaterna i Lunds kommun. Hon är även en av de politiker som finns avbildade på affischen i fråga. I en intervju med Lundagård förklarar hon sitt perspektiv på händelsen.

– Jag är extremt upprörd. Det är män som kallar sig socialister och feminister som står och kissar på en bild av mig. Det är anstötligt, skulle jag säga.

Hon beskriver vidare att incidenter av denna sort inte är unika.

– Vi har haft stora problem med vandalisering av våra valaffischer under den här valrörelsen. Jag tycker att det är extremt tråkigt för att det begränsar lundabornas möjlighet att få ta del av alla partiers politik. Det är i grund och botten en demokratifråga.

Slutligen understryker hon allvaret i situationen.

– Skadegörelse och att försöka förnedra andra partier, det är långt över gränsen.

Till Lundagård säger Adam Ståhl, nationsombud vid Smålands nation, att han inte är förvånad över händelsen.

– Det är ingen inom Smålands nation som har tagit in affischen, det är en av våra gäster. Jag tycker inte att det är så väldigt konstigt att medlemmar i en socialistisk nation reagerar på det sättet mot Moderaternas fascistiska politik.

Adam Ståhl uppger att affischen togs ned under söndagsmorgonen. Han vet inte hur länge den satt uppe, men Lundagård kan bekräfta att den fanns på plats redan under onsdagskvällen. 

På frågan om huruvida Smålands nation uppmuntrar agerandet uttrycker han framförallt sympati för nationens städpersonal.

– Det är väldigt tråkigt för vår städare att behöva plocka bort en nedpissad affisch ur urinoaren, men att ta kraftigt avstånd mot Moderaterna och deras politik ser jag inget problem med.