INSÄNDARE: Vad gör lokalpolitikerna för studenterna?

- in Insändare

Vad gör egentligen kommunpolitikerna för studenterna? Det undrar sig studenten Ylva Bremborg, som frågat och frågat och frågat utan att få något svar.

Det är 18 dagar kvar till valdagen 2022 när jag skriver detta. Jag har gjort alla valkompasser jag har kunnat hitta, läst alla lappar jag fått i min brevlåda och gått ner på Stortorget och försökt att få svar på vilket parti som just jag håller med. I riksdagsvalet och regionvalet har jag fått klara svar av partierna vad de vill göra för studenter men något jag inte får svar på är vad lokalpolitikerna i Lund vill göra för studenter. Det enda svaret jag fick av partierna när jag promenerade ner till Stortorget för att fråga vad de ville göra var att alla partierna vill bygga fler studentbostäder.

När jag frågar vad mer de vill göra för studenterna blir de obekväma och vill istället prata om äldrevården, grundskolan och vad de vill göra för att underlätta för personer som bor i byarna som tillhör Lunds kommun. Det är självklart också viktiga frågor men jag kan ärligt säga att jag inte bryr mig jättemycket om vad politikerna ska göra under den kommande mandatperioden för folk som bor i Genarp och Veberöd. Detta trots att jag kan komma på ett flertal lokalpolitiska frågor som rör studenter; rusta upp cykelbanorna runt om i stan, undersöka möjligheten om längre öppettider för nationerna, ett större ekonomiskt samarbete med Akademiska Föreningen och dess anslutna föreningar för att bara nämna tre frågor som berör studenterna direkt. 

Lund är en studentstad. Jag har vuxit upp i staden och har fått se hur hundratusentals studenter har kommit förbi under mina 20 levnadsår för att bo här i tre till fem år innan de tar examen och lämnar stan igen. Trots detta hinner studenterna bidra med en otroligt levande stad för att inte tala om hur mycket turister som den helt ideellt organiserade Lundakarnevalen bidrog med under våren. Jag kan medge att vi är en svår målgrupp att nå just på grund av att många bara bor här i några få år. I Lunds kommun bor drygt 127 725 personer och ca. 30 000 av dessa är studenter. Vi tillhör alltså över 20% av personerna som bor i Lunds kommun och ändå läggs det otroligt lite fokus på oss. När det är dags för nästa val kommer många av oss att inte bo kvar i stan och många känner nog inte jättestarkt för vad de kommer rösta på i lokalvalet vilket är tråkigt.

Att politikerna inte verkar bry sig om de 40 000 studenter som sätter Lund på kartan i Sverige och i Europa som ett av nordens främsta universitet gör att de 30 000 som bor i kommunen inte bryr sig om att läsa på om vad det lokalspecifika partiet FörNyaLund gör. Istället kommer det sluta med en blank röst eller att man röstar på samma som i de andra valen trots att partierna i vissa fall agerar på helt andra sätt än i riksdagsvalet.

Med detta sagt vill jag rikta mig till Lunds politiker direkt: vad vill ni och framförallt vad kommer ni göra för Lunds studenter? (utöver att bygga bostäder, det har jag redan fått svar på)

Det här är en insändare. Åsikterna som presenteras är skribentens egna. Vill du skriva en insändare till Lundagård? Instruktioner finner du här.