Han bor i borgen: ”Jag jobbar väl tekniskt sett alltid”

- in Porträttet

Längst upp i det runda tornet bor en helt vanlig norrlänning som bär hela AF-borgens studentlivsmaskineri på sina axlar. Med kepsen på sniskan gör Max Danielsson sitt bästa för att fylla skorna som "edil" – under dygnets alla timmar.

– Ibland väcks jag mitt i natten av någon som ringer och vill bli insläppt till en fest.

Hade han inte varit i Lund hade Max Danielsson kallats för vaktmästare, men här svarar han till titeln edil. Namnet, som förstås kommer från antikens Rom, syftar på den ämbetsman som förvaltar offentliga byggnader. I Max Danielssons fall är det AF-borgen som ska pysslas om. Han sköter också löpande kontakten med de studentföreningar som hyr in sig i borgen.

De många sagor om pikanta efterfester och fräna arbetsförhållanden som edilen figurerar i har befäst ämbetet med en drös myter och givit jobbet en mytomspunnen status.

”Visste du att edilen aldrig får vara mer än 15 minuter från borgen?” brukar det bland annat heta när han kommer på tal.

Foto: Saber Malmgren

– Haha, ja. Det där är väl mer av en riktlinje än en regel, förklarar Max Danielsson och sätter sig vid ett matsalsbord som täcker nästan hälften av hans sfäriska bostad i AF-borgen.

Vi befinner oss i edilkammaren högst upp i AF-borgens runda torn. Gluggarna som utgör rummets fönster ger utrymmet en källarkänsla som står i stark kontrast till ljuset som strömmar in. Solstrålarna tränger horisontellt genom rummet på ett sätt som bara är möjligt 30 meter över marken.

Bostaden* i studentlivets högborg är en unik förmån av edilskapets kravfyllda arbete och kommer med en betydande prislapp: Max Danielsson har alltid jour. Därför bor han här under sin mandatperiod för att alltid kunna vara till hands när något händer – oavsett tid på dygnet.

– Jouren är helt klart en utmaning – att man ska vara tillgänglig hela tiden. Man vänjer sig men det är ibland svårt att slappna av på riktigt eftersom du alltid måste vara redo att hoppa in. Det är en vanesak, säger han.

Max Danielsson är en 26 år gammal lantmäteristudent och har varit edil sedan årsskiftet. Han berättar att han stortrivs i rollen, samtidigt som den inneburit en stor kontrast från hans uppväxt i Sundsvall.

– Jag växte mer eller mindre upp i en skidbacke, så det är lite skillnad gentemot mitt liv här. Då kunde jag åka skidor till vardags och vara i naturen hela tiden, säger han, och fastnar med blicken vid ett träd utanför fönstret.

genom gluggarna flyter vimlet i Lundagård ihop och det går inte längre att urskilja enskilda röster. Det dova surret bryts av jourtelefonens signal – plikten kallar. Hans nyckelknippa lämnar långa skuggor över den massiva bordsskivan. 

– Det var inget brådskande, så det kan vänta, säger han på väg tillbaka uppför spiraltrappan.

Efter en heltidspost på Kristianstad nation präglad av coronapandemin och nedstängningar fick Max Danielsson mersmak. Det var när pandemin till slut ebbade ut som han fick idén att söka posten som edil.

– Jag kände mig ovanligt pigg efter ett heltidsår på nation, ovanligt inte-sliten. AF kändes som en intressant organisation med nytt folk och nya uppdrag. Jag tyckte det lät spännande.

Vissa dagar ringer det varje kvart och vissa dagar ringer ingen alls.

I ett av fönstren står en långsmal lampa med redbull-tema, men min blick stannar vid tavlan intill. Det är en guldinramad bild på universitetsrektor Erik Renström. Han står med handen på midjan och stirrar med en blick som följer en vart man än går i det lilla rummet. En relik från karnevalsfilmen, förklarar Max Danielsson. 

Att vara edil suddar ut gränsen mellan jobb och privatliv. Jobbet kräver ständig närvaro och utrymmet för egentid är som bäst sporadiskt. Men trots konflikten mellan att vara sig själv och att vara edil verkar Max Danielsson nöjd med upplägget.

– Jag jobbar väl tekniskt sett alltid. Men jag försöker flexa ut det så att det jämnar ut sig, mätt i effektiv arbetstid. Det är ofta att man behöver jobba på helgen också. Även om man inte alltid jobbar åttatimmarsdagar så sprids det verkligen ut.

Exakt vad en vanlig arbetsdag innebär varierar drastiskt från dag till dag, men enligt Max Danielsson är jobbet ofta mer alldagligt än vad folk verkar tro när edilen diskuteras.

– Mycket är tråkigt, som att svara mejl. Jag planerar en del evenemang, har lite möten med någon som ska ha en bal eller en sittning. Kanske har jag en rundvisning och ibland något möte med presidiet. Sen kan det ju alltid ringa, säger han.

Foto: Saber Malmgren

När telefonen inte ringer är det i stället ackord som klingar ut från gluggarna i tornet. Enligt Max Danielsson är det bästa sättet att hinna med sina hobbies som edil att forma sin fritid efter jobbet. 

– Vissa dagar ringer det varje kvart och vissa dagar ringer ingen alls. När jag får en stund över brukar jag kolla på serier eller spela gitarr, försöker läsa lite. Man får verkligen passa på när man kan.

Han förklarar att jobbet som edil är särskilt krävande rent socialt, vilket gör egentid extra viktigt.

– Man får ju så mycket socialt från jobbet så jag känner inte att jag måste umgås med folk när jag är ledig. Då vill jag bara slappna av lite.

Denna sociala roll framstår som essentiell för edilskapet. De underliga arbetsförhållandena har inte hindrat posten som edil från att ofta vara eftertraktad. I många år har festsugna studentlivsveteraner sökt sig till ämbetet för att fullkomligt uppgå i det studentikosa.

– Edilen är i centrum av studentlivet. Det är en social roll där du får umgås med trevliga människor. Det är väldigt kul att planera saker som är roliga – typ baler. Man får också gå på många fester, vilket är kul. Men det är också mycket ansvar, medger han.

I skåpet skymtar en flaska absint bakom ett brett sortiment av Absolut Vodka. Vissa skulle till och med säga att festerna är en del av att vara edil. Även om man inte är tvingad, ser Max Danielsson det som en förmån – trots att det sliter på arbetskläderna.  

– Man behöver ju inte gå på festerna om man inte vill, men det är ju en fördel om man gillar det som man jobbar med. Jag kemtvättade min frack efter vårsäsongen nyss och det var hög tid. Man hinner inte riktigt under terminen.

Framöver ser Max Danielsson fram emot en klassisk höst i AF-borgen. Den första sedan 2019. 

– Nu har vi spex i princip varje dag hela hösten, flera baler och sedan sk…, säger han när jourtelefonens tjut avslutar intervjun.

Foto: Saber Malmgren

*Förtydligande: Edilkammaren är en jourbostad där den som har jour bor. Det innebär att även eventuella vikarier bor i edilkammaren när de har jour.