Efter mystiska fiskdöden – sjön Sjøn badvänlig igen

- in Nyheter, Studentliv

I höstas fick sjön Sjøn på LTH spärras av efter en misstänkt förgiftning. Nu kommer Akademiska Hus dock med ett glädjebesked till alla badsugna studenter.

Det var i september 2022 som döda fiskar började flyta upp till ytan i sjön Sjøn. Akademiska Hus, som förvaltar campusområdet på Lunds Tekniska Högskola (LTH), spärrade av området, och det traditionsenliga sjöslaget Regattan fick ställas in.

Men nu, nästan ett halvår senare, kommer glädjebeskedet: sjön Sjøn är badvänlig igen. Malin Ferm, presschef på Akademiska Hus, skriver i ett mejl till Lundagård att “samtliga tester visar att det inte förekommer för höga halter av något farligt ämne i vattnet och att sjön Sjøn därmed åter anses ha tjänligt badvatten.”

Vad den mystiska fiskdöden berodde på är däremot fortfarande oklart. En polisanmälan upprättades av Akademiska Hus, men ärendet har nu lagts ned.

Betyder badbeskedet även att studenter nu kan släcka törsten om de har vägarna förbi LTH? Nej, blir svaret från Malin Ferm, som utvecklar: “Tjänligt vatten innebär att halten av bakterier är låg nog för att inte innebära en hälsorisk och att det i det här fallet går att bada i sjön Sjøn, men det ska inte drickas.”

Rättelse: Regattan ställdes inte in helt, men fick gå av stapeln på Brunnshög i stället.