Klimatdemonstration på Stortorget i Lund

- in Nyheter

Fredagens klimatdemonstration (3/3) engagerade många klimataktivister. – Det handlade om att vi måste se på framtiden positivt, och inte bara på det negativa med klimatförändringen, säger en engagerad gymnasieelev.

På fredagseftermiddagen den 3:e mars samlades klimataktivister på Stortorget i Lund. Det var på initiativ av organisationen Fridays For Future som i hela landet samordnade demonstrationer för att rikta kritik mot några av de svenska bankernas finansiering av miljö- och klimatskadlig verksamhet. 

17-årige Erik Davidsson kritiserade flera svenska banker. Foto: Johan Larsson

Stortorget var fyllt av såväl pensionärer iklädda gröna västar, som skolungdomar med plakat prydda av allt från slagord till små dinosaurier. Demonstrationen inleddes med ett regeringskritiskt tal av en representant från Fridays For Future, som menade att regeringen styr klimatpolitiken i fel riktning. Ett uttalande som fick medhåll genom burop och applåder från demonstranterna. 

På plats fanns ungdomar från Polhemskolans klimatgrupp och Spykens hållbarhetambassadörer. 17-årige Erik Davidsson var en av de som ställde sig på den något upphöjda platån och talade till åskådarna. När Lundagård pratade med Erik Davidsson berättade han att hans tal handlar om att vi måste vara framtidsoptimistiska och inte bara fokusera på det negativa i samhällsutvecklingen, trots miljöförändringarna.  

Erik Davidsson tycker det är viktigt att demonstrera för att få de berörda bankerna att lyssna.

–  Vi har försökt att prata med dem. I årtionden har vi berättat för dem med forskning att det [klimatförändringarna, reds anm] är väldigt viktigt att vara medvetna om, men att vi känner att vi måste påverka politiker för att få dem att göra någonting. 

Både pensionärer och gymnasieelever samlades för att demonstrera. Foto: Johan Larsson

Klimatdemonstrationen fortsatte under eftermiddagen med musik, varm saft till aktivisterna och marscher genom Lunds gator.