Domkyrkans tak på plats igen

- in Nyheter

Tidigt på måndagen den 6 mars hade förväntansfulla åskådare samlats runt Lunds äldsta byggnad. Lyftkranen syntes på långt håll, redo att lyfta tillbaka Domkyrkans torntak.

Planen var egentligen att torntaken skulle lyftas upp på tisdagen, men då SMHI varnat för snöstorm valde man att tidigarelägga det så kallade Återlyftet. Ett bra beslut visar det sig, då det på måndagsmorgonen är kallt, klart och vindstilla.

Domkyrkans klockor slår nio och därefter spelar de psalmen In Dulci Jubilo. Klockan 09:02 börjar det första torntaket röra sig, och det går ett upphetsat sorl genom folkmassan som samlats i Lundagård och längs Kyrkogatan. Sedan händer det ingenting på en stund. Det är lugna och förväntansfulla lundabor som betraktar det hela.

Studentprästen Lisa Svensson
var inte nervös.
Foto: Johanna Nilsson

Det är lite som nyårsafton, konstaterar en äldre dam.

Lisa Svensson är en av studentprästerna som arbetar i Domkyrkan. ”Det var mer folk på plats när taken lyftes ner”, konstaterar hon. ”Men då var det vid lunchtid, och inte på morgonen”.

Är du nervös?
Nej, inte alls, svarar hon med ett skratt. Det har varit rigorös säkerhet kring det här.

Klockan 09:25 jublas det i Lundagård och strax därefter svävar det 30 ton tunga taket uppåt. När det nått toppen på det norra kyrktornet svängs det sakta in över kyrktaket och sänks sedan lugnt och kontrollerat ner över det södra tornet, till applåder från åskådarna.

”Det är skönt att ha tak över huvudet igen”, säger Elisabet Nord, domkyrkoklockare. Hon är nöjd med att tidsplanen håller och att de kan ha middagsbön klockan tolv som vanligt. Under tiden själva lyftet sker är kyrkan av säkerhetsskäl helt stängd.

Strax efter klockan 13 lyfts även norrtaket från stenplattorna i Lundagård och klockan 13:20 har båda ”Lunna pågar” fått tillbaka sina tak. Inom två månader ska parken vara återställd och kyrkan redo för 900-årsjubileet.

Torntaken lyfts upp.
Foto: Johanna Nilsson