Månaden som gått: Examensbevis & skyskrapor

- in Månaden som gått

Ett nytt år medför nya möjligheter och nya händelser inom Lunds studentliv. Lundagårds tidigare studentlivskrönikör Solveig Nycander sammanfattar den senaste månaden, och ser glädjen i studenternas återkomst och farorna med forskning.

Lund blir nästa New York

Nu är det äntligen bestämt, Lund ska få en skyskrapa! Detta är goda nyheter. I den ständiga kampen om att vara Sveriges bästa universitetsstad gäller det att hålla jämna steg med Uppsala. I fråga om arkitektur gör vi inte det. Nationslokalerna hos rivalen ser ut som k-märkta aristokrathem och deras pampiga katedral får vår domkyrka att se ut som en skokartong. Vi kommer aldrig bräcka Uppsalas maffiga 1800-talsarkitektur om vi inte vidgar den arkitektoniska spelplanen. En New York-doftande skyskrapa på 36 våningar är en alldeles utmärkt start! Tyvärr ska byggnaden ligga i Brunnshög, så någon större inverkan på atmosfären i Lunds city kan vi nog inte räkna med. Men vem vet, kanske banar nybyggnationen väg för andra mer vågade bebyggnadsprojekt. Uppsala, watch out! 

Ett kärt återseende 

Att vara utan något är ett utmärkt sätt att förstå vad det betyder för en. För mig har två veckor av kvasi-jullov på annan ort väckt varma känslor för Lund. Aldrig har det varit så mysigt att sitta på studie C, stå i mikro-kö på LUX och spana efter överblivet konferensfika utanför föreläsningssalarna. Till och med blåsten och det eviga google-mapsandet (Lund må vara hemma, men det kommer alltid  att vara en labyrint) känns toppen. Pricken över i:et är att det kära återseendet på intet sätt är ensidigt. Lund har längtat efter oss också. Jag ser det i blicken hos tanterna på gatan och hipster-kidsen utanför Spyken – de har saknat oss. Stockholmssyndrom skulle vissa säga, men som uppväxt i en universitetsstad så vet jag hur tyst och tomt det blir på loven. Till slut längtar man efter allt som fyller ens stad med liv, även om det är förvirrade 20-åringar med en förkärlek för alkohol och pretention. 

Studenter mot digitalisering

Lunds universitet planerar att införa digitala examensbevis – något som vållat en hel del debatt. Vad ska vi som tänkte hänga upp examensbeviset ovanför sängen göra nu? Skriva ut det? Trots sin slagkraft är detta omak inte digitaliserings-motståndarnas främsta argument. I en artikel i Lundagård uttrycker Lunds universitets studentkårer bland annat oro för att digitala examensbevis kan vara svåra att göra ”internationellt gångbara”. Utan att vara expert på området så låter det inte som något olösligt problem och prorektorn Lena Eskilsson skriver i en replik att digitaliseringen skulle vara smidig och spara pengar. Egentligen handlar protesterna från studenthåll mest om att ett papper med dekans signatur känns festligare än ett intyg på Ladok – och det kan jag hålla med om. Studenter vill bevara de analoga, traditionella examensbevisen för att de har ett symboliskt värde. Lundastudenter är, på många sätt, boomers i unga kroppar. Men så är det också just det som är en del av vår charm!

Forskare bakom lås och bom?

Som lundastudent är det inte alltid man känner att man är ”i händelsernas mitt” – men titt som tätt skapar universitet faktiskt stora rubriker. Jag kan dra mig till minnes tre tillfällen. Första gången var ”snygghetsstudien”, när en doktorand på ekonomihögskolan fick kritik för en studie om hur utseende påverkar betyg. Andra gången var när Sameh Egyptsson lade fram sin avhandling där han menade att det finns en koppling mellan Islamiska Förbundet i Sverige och det internationella Muslimska brödraskapet. Tredje gången var när Anne L’Huillier fick nobelpriset. December bjöd inte på någon ny nyhetssenasation, men däremot en uppföljare. Överklagandenämnden, en oberoende myndighet, anmälde nämligen Sameh Egyptsson för att ”inte ha etikprövat användningen av känsliga personuppgifter”. För detta riskerar Egyptsson nu två års fängelse. Dock brukar åtal från överklagandenämnden inte leda till rättegång, så risken att han döms tycks minimal. Kanske bjuder framtiden på en lite smaskigare skandal. Rykten florerar om att snygghetsstudiekillen håller på med en till studie om *trumvirvel…* snygghet. Så det är inte otänkbart!