KULTURREDAKTIONENS TORSDAGSTIPS: Skränig rock, glada skratt och törstande vampyrer

Lundagårds kulturredaktion har åter sammanträtt för att skrapa ihop det bästa kulturvärlden har att bjuda just denna vecka. Idag tipsas det om en lundensisk humorklubb, ett skånskt band i högform och en marathonlång analys av "Twilight".

Natalie Wynn (ContraPoints).
Foto: Shan Wallace/The Guardian.

Gedigen vampyranalys

Natalie Wynn, mer känd som ContraPoints, har gjort sig ett namn inom youtubevärlden med ingående videoessäer om politiska frågor, ofta med en queer vinkel. Döm av min förvåning när hon efter tio månader borta från rampljuset gör comeback på Youtube med en tre timmar lång analys av Stephanie Meyers Twilight-serie. Längden till trots är det både informativt och underhållande om begär och kärlek. För alla er som längtat efter att få höra mer om kopplingen mellan Edward Cullen och den freudianska dödsdriften, look no further!

Isak Aho Nyman

Hässleholmsk indierock på Grand

Jag måste tipsa om något så ovanligt som en kulturexport (åtminstone delvis) från Hässleholm! Söder om Söder är Skånes Terra (som är från Göteborg reds.anm.), om Terra hade lagt av med Gbg-lingot, varit mycket coolare och vågat skrika i deras låtar. Det är fantastisk svensk indierock som injicerar lite behövlig råhet i den annars tämligen polerade mainstreamscenen. Den 16 mars har de spelning på Grand i Malmö, ett ypperligt tillfälle som student att lämna den barnsäkrade tillvaron i Lund och kanske uppleva lite verklighet i form av blåmärken pådragna i publiken.

Maria Müllern-Aspegren

Söder om söder. Foto: Pressbild.
Foto: Oslipat.

Oslipade skämt

Nu blommar snart våren och med våren också skrattet. De som behöver lite extra hjälp på traven med att få till djupet i smilgroparna kan med fördel bege sig till Mejeriet nästa torsdag (21 mars) då standupklubben Oslipat fortsätter sin resa genom humorhavet. På scenen står Ellinor Svensson (känd bland annat från podden Vad blir det för mord) och Josefin Johansson (känd från radio och tv, senast i På Spåret tillsammans med Johar Bendjelloul) och den, enligt utsaga, ”neurotiska” Victor Eriksson. Gå och skratta!

Isak Aho Nyman