Picknick med israeliska flaggor i Lundagård

- in Nyheter

Ett tiotal personer anordnade på fredagsmorgonen en picknick för att fira den judiska högtiden Lag baomer i Lundagård. Personerna står med israeliska och svenska flaggor bara ett tiotal meter från den palestinska tältaktionen.

– Vi tänkte att det skulle vara ett fint ställe på Lundagård att njuta av vår fina stad i Lund, och inte låta andra ta över staden. Så vi tänkte vara här och ha kul, lyssna på musik och vara fredliga. Det är det viktigaste, säger Ariel Sages, samtidigt som Eden Golans Hurricane från Eurovision song contest spelas i bakgrunden.

Hur tänker ni att ni har ställt er precis bredvid tältaktionen?

– Det är ju vår allas stad, säger Ariel Sages.

Vi tycker att det är viktigt att lundabor ser att det som har hänt de senaste dagarna på Lundagård är inte det som de flesta lundabor står för. Vi har fått många tummen upp som har kommit förbi här och är glada att vi är här. Vi vill visa att vi står för demokratiska värden och för fred.

Två presstalespersoner från tältaktionen, som inte vill ställa upp med namn bland annat på grund av risk för hot, berättar för Lundagård att varken de, eller någon annan, demonstrant har interagerat med picknicken. Vad de vet. 

– Vi integrerade inte med varandra. De var där och vi var här, säger en av aktivisterna.

– Men vi står upp för mänskliga rättigheter och för allas rätt till yttrandefrihet och rätten att demonstrera. Så kommer det motdemonstranter som demonstrerar mot oss, så får de givetvis göra det, fortsätter hon.

Dialogpolisen Mats Svensson säger att picknicken inte har tillstånd och de därför kommer att tvingas lämna platsen.

– De har ju lika mycket rätt att stå där som de andra, säger han och syftar på tältaktionen.

Ariel Sages och de andra picknickdeltagarna är inne på ett annat spår.

– Nej, det behövs inget tillstånd. Vi ska inte hålla tal. Vi äter picknick och har med oss våra nationella symboler, säger Yair Elsner till Sydsvenskan.

Det är många som har kritiserat Israel för att inte driva fred utan för att driva krig. Vad tänker du kring det?

– Det är ett krig som händer just nu som Israel tyvärr måste föra för att inte förintas själv. Det är ett defence war, säger Ariel Sages.

– Man får inte glömma att det inte var något krig den 6 oktober 2023. Men den 7 oktober blev Israel attackerade av ett stort gäng terrorister som våldtog och brände folk levande.

– Det är väldigt viktigt att säga att Israel för ett krig mot Hamas. Israel för inget krig mot palestinier.

”Vi tycker att det är viktigt att lundabor ser att det
som har hänt de senaste dagarna i Lundagård inte
är det som de flesta lundabor står för”, säger Ariel
Sages. Foto: Elmer Rikner

Vad tänker du om demonstranterna vid tältaktionen?

– De har väl rätt att vara där, som att vi har rätt att vara här. Så alla får väl säga vad de tycker och tänker. Men det är väl viktigt att man baserar sina åsikter eller vad man framför på fakta, säger Ariel Sages. 

– Om man tittar på vad som står där så är det väldigt lite fakta som de har skrivit upp. Det finns inget folkmord som äger rum i Gaza. Det är faktiskt ett av de krigen som det har varit minst oskyldiga civila som har dött jämfört med terrorister. Och man får inte glömma att det är ett krig som förs mot en gerillagrupp. Det är inget normalt krig då två arméer kämpar mot varandra. 

De två presstalespersonerna från tältaktionen finner det nästintill skrattretande att Ariel Sages menar att kriget i Gaza är ett av de krigen som haft minst dödande av oskyldiga civila jämfört med terrorister. 

– 16 000 barn är dödade, säger en av aktivisterna.

– Jag tycker att det är farligt att mata narrativet att de nästan 40 000 civila som har mördats är terrorister. Helt ärligt så tycker jag faktiskt att det är en rasistisk tolkning att måla upp palestiner som terrorister, fortsätter den andra.

Internationella brottmålsdomstolen har gett ut en arresteringsorder för både Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Hamas ledare Yahya Sinwar, vilket flera medier skrivit om.

Båda misstänks för brott mot mänskligheten.

En rapport från de Förenta nationerna (FN) visar också på tydliga tecken för just folkmord i Gaza. Rapporten har dock kritiserats från flera håll.

FN-organet Ocha uppgav den 6 maj bland annat att nästan 8 000 barn har dött i Gaza, det skriver SVT. Frågan om hur många civila som dött i Gaza är dock omdiskuterad, då siffrorna som Ocha förlitar sig på kommer från myndigheter kontrollerade av Hamas.

Vid tältaktionen finns det ett lakan med budskapet ”from the river to the sea”, som av flera anklagats för att vara antisemitiskt. Det här råder det dock delade meningar om.

– Men vad är det det handlar om då? Om de vet vilken flod det handlar om så är det klart att det inte kan finnas ett Israel. Och att då komma och säga att det enda judiska landet i världen inte får finnas är ingenting annat än antisemitiskt, säger Ariel Sages.

– Jag bor i Tyskland. ”From the river to the sea” har klassats som ett illegalt antisemitiskt ordval. Det ändrades efter den 7 oktober. Säger man det avbryts en demonstration direkt. Det borde också vara så i Sverige tycker jag. Den är en väldigt tydlig antisemitiskt.

Presstalespersonerna vid tältaktionen berättar att det får många frågor om just detta, vilket de menar är synd, då det tar fokus från andra frågor. 

– Alltså det här med uttrycket att Palestina ska vara arabiskt… det handlar om hur man definierar arab. För länge sedan i Palestina så bodde det jättemånga personer med olika kulturer, tro och så vidare. Både kristna, judar och muslimer. Det är en del av att vara arab, säger en av aktivisterna. 

– Det är ingenstans någon som menar att man ska fördriva något folk. Utan vi vill bara bli av med ockupationsmakten. En stat har inte existensrätt. Människor har existensrätt, fortsätter hon.

På frågan om varför Ariel Sages och de andra valt att fira högtiden i just Lundagård och om han tror att folk kan se picknicken som en provokation, svarar Ariel Sages nej.

– Om det är en provokation att judar och israeler får göra en picknick på stan så säger det en hel del om dem. De är ju också där så det kan ju vi också se som en provokation, säger han.

– Nej, vi står här och visar också att det finns jättemånga människor som tycker annorlunda och som står för demokratiska värden.

Vid 09:30-tiden under fredagsförmiddagen finns ett tiotal poliser på plats. 

– För tillfället är det jättelugnt. Men jag tror inte att de har vaknat här riktigt, säger Mats Svensson och syftar på demonstranterna i tältlägret.

Under eftermiddagen var picknickdeltagarna inte kvar i Lundagård.

I en tidigare version stod det att picknickdeltagarna lyssande på låten October rain. I själva verket lyssande de på låten Hurricane.