DEBATT: Sluta dalta med Palestinagård

- in Debatt

Polisen har haft stort överseende med Palestinagård. Men efter störtandet av kommunens möte i AF-borgen har det gått för långt, skriver representanter för Fria moderata studentförbundet (FMSF).

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribenternas egna.

Det började med en handfull tält i Lundagård. Därefter växte lägret avsevärt och antisemitismen slog rot. Skyltar om att landet mellan floden och havet är arabiskt, och därmed judefritt, ställdes upp. Terrorpropaganda gick att låna i biblioteket döpt efter en PFLP-topp. Polisen har haft stort överseende med Palestinagård. Men efter störtandet av kommunens möte i AF-borgen har det gått för långt. 

Under torsdagsförmiddagen hade kommunstyrelsens arbetsutskott möte med representanter från studentlivet. Sångsalen hade dukats med långbord och handlingar samsades med kaffemuggar. Ett prima exempel på demokratisk samverkan mellan studenterna och våra folkvalda politiker. Men mötet fick inte fortgå ostört. In i salen sprang ett tjugotal ungdomar maskerade med Palestinasjalar. Megafonen var såklart med trots Sångsalens goda akustik.

I ett klipp fångade politikern Rasmus Törnblom (M) spektaklet. ”We charge you with genocide” ropades. Därefter skrek någon förvirrat att Lunds universitet ska skämmas. Åt politiker. I AF-borgen. Var universitetet kommer in i bilden framgår ej. Maskeringen fyllde två syften. Det blir dels svårare att känna igen aktivisterna när de begår brott. Och det blir dels lättare att skrika slagord utan att skämmas. 

Påhitten slutar inte där. Tisdagen innehöll en spontan demonstration på Stortorget. Denna gång var valstugorna målet. Det skreks så högt att politikerna fick hålla för öronen och avbryta kampanjerna. Onsdagen dagen efter satte de Stora Södergatan i blockad. Aktionen blev dock kortlivad. Flera polisanmälningar upprättades. 

Det är en sak att brinna för Gaza. Det är en annan sak att hindra demokratiska möten. Inte heller går det att gömma sig bakom vad 50 forskare kallade ”en hoppfull strävan mot en mer djupgående form av demokrati”. Palestinagård har gått för långt.

Det finns något skevt i aktivisternas demokratisyn. Lyssnar inte politikerna? Skrik. Blir de inte övertygade? Storma mötena. Inte någonstans kommer insikten att det går att ha olika uppfattningar. I stället krävs åtlynad och underkastelse. Demokrati är som bekant bara bra när man får som man vill. En sorts demokratins medgångssupportar. 

Vi kan inte ha en ordning där en högljudd minoritet struntar i demokratisk sed. Statens fastighetsverk, som äger Lundagård, har också sagt att de inte vill ha kvar aktivisterna. Trots det har polisen sett mellan fingrarna på såväl antisemitiska skyltar som faktumet att tälten inte är tillståndspliktiga.

Snart är det också dags för doktorspromotion. Då ska det skjutas salut i Lundagård som det alltid görs. Tältlägret förhindrar detta i dagsläget. Och risken finns att promotionen möter samma öde som rektorsuppvaktningen på första maj. För dem som förstör politiska möten är steget inte långt till att försöka avbryta en akademisk högtid. Igen. 

Det är sorgligt att aktivisterna inte kunde hålla huvudet kallt. Gazas civila förtjänar stöd. Och de förtjänar också demonstranter som inte skapar fler fiender än vänner. Det hade varit möjligt. Men om polisens gränser ska testas likt en treåring mot sina föräldrar är det till slut nog. Polisen behöver sätta ner foten. Sluta dalta med Palestinagård.

Daniel Åkerman, ordförande FMSF
Elias Nilsson, viceordförande FMSF
Johanna Trapp, viceordförande FMSF
Anton Lindblad, viceordförande FMSF
Irma Sjöberg, viceordförande FMSF