W-sektionen

- in LTH, Vänsterspalten
@Lundagård

Vilken overall är din favorit? Vill du ha en blå, elektrovit eller röd? Skriv ut din egen teknolog och pryd klippdockan i olika overaller. Lundagård presenterar i dag den allra sista overallen. W-sektionen avslutar overallserien.

X. W. Under W-sektionens första levnadsår i början av 2000-talet kallade sig sektionen för X. Men en nollegrupp vid namn ”Arkiv X” tog fram färg, maskot och logga (med ett X på). Sektionens allra första ordförande Charlotta Borell Lövstedt beskriver processen så här i ett mejl:

”När det gäller färgen, så fanns det ju inte så jättemånga färger kvar att välja på, vårt förstahandsförslag var faktiskt lime-grönt, men den var upptagen av FEMVAK’D (kårens orden). Sen var turkost den snyggaste färgen vi kunde komma på. (Brunt och

kaki var de enda andra färgerna vi kunde komma på som inte var upptagna.) Dessutom råkade turkost vara väldigt populär då så det var lätta att hitta turkosa t-shirtar. Jag har för mig att det var jag som föreslog Sigge som maskot (jag kommer inte ihåg någon direkt anledning mer än att det är en bra serie som dessutom utspelar sig i naturen), men vi hade också ett förslag på Goliat.

Efter lite övertalning så förstod alla att Goliat var tramsig och att Sigge var mycket coolare så Sigge valdes på en lektion. Det var ju väldigt lätt att ha omröstningar och bestämma saker tillsammans när det bara var vi 30. Jag och två andra tjejer har sytt standaret också. Vi fick ju designa om loggan sen när vi bytte till W.

Ett bra förslag på overalltyg som dök upp lite senare var någon (från något annat program) som tyckte att vi skulle ha manchester-overaller och att I skulle ha kritstrecksrandiga. (Vi och I startade samma år, och det var de första nya utbildningarna som startat på ganska länge så vi blev lite lätt mobbade…)”

Sektionens nuvarande ordförande heter Erik Lundin. Han menar att W-sektionens alla ekosystemvetare har god sammanhållning, kamratskap och stor uppslutning i olika studentikosa sammanhang. Därför har sektionen också, enligt Erik Lundin, vunnit många sektionstävlingar, särskilt under nollningen. Han bifogade i ett mejl en beskrivning av det turkosa kosmos vi framlever våra dagar i.

”Vi lever i ett turkos kosmos. Det har några astronomer vid Johns Hopkins universitet i USA konstaterat efter att ha studerat färgerna från himlens alla stjärnor.

– Det är överraskande att universum visar sig vara grönaktigt, säger Karl Glazebrook, en av astronomerna.

– Det finns ju inga gröna stjärnor, bara en massa gamla röda och unga blå.

Men när forskarna lagt ihop alla spektrallinjer från över 200 000 galaxer, sken de sammantaget med en ljust turkos färg. För att blanda ihop rätt kulör på världsalltet behövs 27 procent rött, 39 procent grönt och 34 procent blått.

Astronomerna menar att färgen gradvis förändras i takt med universums åldrande. Det unga universum levde i en blå period, med övervägande andel unga och blåa stjärnor. Nu lever vi i inledningen av universums gröna period. På sin ålders höst kommer universum att gå in i en allt rödare period, alltmedan stjärnorna svalnar och rodnar.

Källa: Ny teknik 2002 nummer 4”

Ladda ner och skriv ut din egen teknolog med W-sektionens overall i fullstorlek här

Här kan du läsa om andra sektioners overaller samt ladda ner deras klippdockor:

I-sektionen

A-sektionen

V-sektionen

D-sektionen

K-sektionen

M-sektionen

E-sektionen

F-sektionen

Text: Lundagård
Bild: Alfred Gunnarsson

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Tjejer, välj datateknik som ett feministiskt statement

Data och IT-branschen växer explosionsartat. Samtidigt är det