Ombyggnad ger ingen studiero

- in Nyheter
@Lundagård

Skakande fönster och ihåliga trappor. Ombyggnaden på studentområdet Vildanden orsakar huvudbry hos flera av hyresgästerna.

Det är lunch och byggnadsarbetet står tillfälligt stilla mellan de svartröda betonglängorna ute på Vildanden. Studenten och hyresgästen Hanna Fried uppskattar tystnaden.

– Grävmaskinerna kan sätta i gång redan klockan sju på morgonen, så det är mer regel än undantag att man vaknar av dem. Men det blir värre framåt eftermiddagen när de börjar platta marken och rutorna skakar, säger hon.

Hösten 2006 påbörjades en sanering av betongfasaderna på Vildanden för att få bort pcb. Nu schaktas jorden framför husen i väg eftersom även den misstänks innehålla det farliga ämnet. Samtidigt passar fastighetsägaren AF Bostäder på och rustar upp utemiljön.

Presentkort symbolisk gest

Maja Stefanowicz är ute och rastar bassethunden Carl Lewis tillsammans med sambon Mikael Holmström. De tycker det är bra att den nedgångna utemiljön fräschas upp men har svårt att studera på grund av bullret från ombyggnaden.

– Man får rejäl spänningshuvudvärk när man sitter hemma och pluggar. Det är verkligen irriterande, säger Maja Stefanowicz.

AF Bostäders vd Rolf Svensson säger att det inte går att genomföra den här typen av projekt utan störningar. Men han tycker att man försökt göra det bästa av situationen.

– Vi försöker på bästa sätt beakta studenternas synpunkter. Bland annat har vi kommit överens med byggföretaget om att det mest störande arbetet ska börja klockan åtta i stället för klockan sju som är det brukliga inom byggnadsbranschen.

Några hyressänkningar är inte att vänta. Däremot delade AF Bostäder ut presentkort till hyresgästerna i julas. En symbolisk gest som Rolf Svensson vill tona ner.

– Vi gör så här i bland när vi skickar ut information och bedömer att en hyresreduktion inte är aktuell men de boendes överseende bör uppmärksammas, säger han.

Omställning för byggnadsbranschen

Saneringen på Vildanden har skapat en sänkning av marknivån, vilket innebär att nya och längre trappor byggs i anslutning till husen. Men de tillfälliga gallertrapporna som placerats ut har vållat bekymmer för Maja Stefanowicz och hennes hund.

– Han fastnade med klon i ett av hålen i de provisoriska trapporna. Nu har de satt fast tygdukar på ena sidan av trappan. Men man kan ju undra varför de åtminstone inte kan täcka hela, säger hon och tittar ner på Carl Lewis som står och nosar på marken.

Rolf Svensson säger sig inte vara tillräckligt insatt för att kunna kommentera säkerheten i de provisoriska trapporna. Men han säger att ombyggnaden på Vildanden inneburit en stor utmaning.

– Byggbranschen är van vid nybyggen där man inte har några boende att ta hänsyn till. Nu ser vi en historisk förändring när miljonprogrammen ska rustas upp och man måste arbeta med de boende tätt inpå. Det är en helt ny värld som kräver helt nya metoder. Men det finns inga färdiga lösningar.

Text: Marek Stefaniak
Foto: Sebastian Bencsik