Investera i ditt nätverk

- in Krönikor
@Lundagård

Vi lever i nätverkssamhället. Nyckeln till framgång är snarare vem du känner än vem du är och vad du råkat lära dig under föreläsningarna.

Det är därför en god idé att börja bygga på ditt sociala nätverk från dag ett i Lund. Eftersom staden och studentpopulationen karakteriseras av extremt stor rörlighet har man goda chanser att bygga relationer med en rad olika människor. Kanske kommer någon av dem vara just den där avgörande kontakten som ger dig drömjobbet eller sänker dina bolånekostnader.

Grundregel nummer ett är naturligtvis att vara trevlig, artig och öppen. Det handlar om att marknadsföra sig själv: du är VD, styrelseordförande och PR-ansvarig för Jag AB och du vill naturligtvis ge din omgivning en bra bild av dig själv. Försök att verka driftig, hälsosam och intelligent, men undvik att gå till överdrift – det kan få dig att framstå som skrytsam.

Var framför allt glad – ingen tycker om att umgås med en sur och tråkig person. Möt din omgivning med ett stort och så naturligt leende som möjligt.

Antalet kontakter är viktigt: du kan inte säkert veta vilka människor som kommer att vara till nytta för dig senare, därför bör du sträva efter att bygga upp ett så stort nätverk som möjligt. På så sätt sprider du riskerna i din relationsportfölj.

Grundregel nummer två är att ha få vänner, men många bekanta. Vänner kräver en mycket större investering tidsmässigt än bekanta. Medan du måste ”finnas till hands” för vänner, träffa dem ofta, äta middag med dem, tala i telefon osv räcker det med att skicka ett mail då och då till dina bekanta.

När du har ett stort socialt nätverk är det viktigt att kunna få en överblick över dina kontakter och kunna strukturera dina olika relationer. Som tur är finns det praktiska nätburna verktyg, som till exempel Facebook, som du kan använda för network management – det är mycket enklare än anteckningsböcker och visitkortspärmar. Det kan dessutom aldrig skada att använda sig av andra nätverkssajter som LinkedIn eller Jaiku, men var försiktig med MySpace – det kan lätt ge ett intryck av att du inte har så höga ambitioner i livet.

Ta för vana att hålla dig uppdaterad om vad dina kontakter gör – har de börjat på ett nytt jobb, har de skaffat sig några nya intressanta relationer etc. Genom att titta på olika personers Wall-to-Wall-konversationer på Faceebook kan du enkelt hålla koll på vad dina ”vänner” pratar med varandra om.

Innan du kan börja organisera ditt nätverk, måste du dock skaffa ett. Det finns flera olika sätt, och du bör använda dig av dem alla. Genom att snabbt lära känna exempelvis dina kursare eller korridorare kan du bli navet kring vilket det sociala hjulet snurrar. Det kommer att göra dig till en social informations-hub och du behöver då lägga ner mindre tid på att ta reda på saker om andra: viktig information kommer att komma till dig först.

Engagera dig gärna i flera olika studentföreningar: kåren, nationen, programföreningen, spex eller liknande. Med en relativt liten insats kan du på detta sätt få tillgång till stora sociala nätverk med många förgreningar. Försök gärna bygga vänskapliga relationer till dina lärare – att vara en del av ett akademiskt nätverk kan ha stora fördelar. Lycka till.

Text: Nils Gustafsson