Många novischer till Malmö nation

- in Nyheter
@Lundagård

Tiden är ute för terminens novischinskrivning.

Likt tidigare år är det Lunds nation som har allra flest nyinskrivna.

Årets uppstickare är Malmö nation som ökat stort under inskrivningsperioden och dragit till sig många nya novischer.

Jakob Henriksson är en av de novischer som valt att skriva in sig på Malmö nation.

– Jag valde Malmö nation i första hand för att jag har flera kompisar som är inskrivna på nationen sedan tidigare. Varje gång jag besökt Malmö nation har jag haft kul, och det är också en anledning till att jag valt att skriva in mig just där, säger han.

I skrivande stund kan Lund glädjas åt de drygt 4 400 nya novischer som hittills anslutit sig till stans tretton olika nationer. Allra flest nyinskrivna har traditionsenligt Lunds nation, som i sista etappen av inskrivningsperioden lyckats locka inte mindre än 785 novischer. Efter Lunds nation kommer Malmö nation som avslutar inskrivningen runt 480 nya medlemmar rikare, och därmed byter förra årets tredjeplats mot en andraplats.

– Det har gått bra för våra utskott en längre tid. Nu verkar det som om proppen gått ur och det börjar synas även på vårt medlemsantal, säger Max Emilson, kurator på Malmö nation.

Svårt att nå ut

Att sticka ut från de övriga nationerna och nå flest nya lundastudenter är inte det enklaste. Knepen för att locka nykomlingarna har varit många. Marknadsföringsprylar som block, pennor, nyckelband och godis har haft strykande åtgång under inskrivningsperioden.

Årets kanske mest iögonfallande marknadsföringsknep stod Wermlands nation för, när man under Hälsningsgillet lockade novischer med sin speciellt utsmyckade novischbuss.

Traditioner åter tillbaka

Västgöta nation har i år inte mindre än 322 nyinskrivna. Nytt för i år är att ett av nationens gamla traditionella marknadsföringssätt har återupptagits. Innan terminsstart har nationen skickat ut ett novischblad med information om Lunds studentliv och nationens verksamhet till alla blivande Lundanovischer i Västergötland.

– Vi har även affischerat runt hela stan och såklart varit med på Hälsningsgillet i AF-borgen. Våra novischförmän besöker även upprop och kursstarter för att dela ut information om nationen och våra aktiviteter, säger Klara Sjögren, kurator på Västgöta nation.

På Västgöta nations expedition hittar vi Carl Leijonhielm som är en av årets novischförmän.

– När jag var ny i Lund fick jag rum på Västgöta nation. Jag märkte väldigt snart efter att jag flyttat in hur mycket trevligt folk som samlades på nationen, och nu är jag novishförman!

Fotnot: Uppgifterna om antalet nyinskrivna studenter kommer från TRF och Teknologkåren.

Text: Veronica Haglund
Foto: Emma Svensson