Ny institution i Helsingborg

- in Nyheter
@Lundagård

Universitetet har fått en ny institution för kommunikationsstudier vid Campus Helsingborg. Institutionen erbjuder flera nya utbildningar med tvärvetenskaplig prägel.

Den nya institutionen vid Campus Helsingborg erbjuder flera fristående kurser och två utbildningsprogram. Dels ett masterprogram, dels en kandidatutbildning i strategisk kommunikation som startar höstterminen 2008.

– Utbildningen är unik i den meningen att den utgår från ett helhetsperspektiv. Studenterna får lära sig allt från PR till organisationskommunikation, säger Jesper Falkheimer, prefekt vid Institutionen för kommunikationsstudier, IKS.

Ingen konkurrens med Lund

Efter avslutade studier ska studenterna kunna välja mellan yrken som informatör, marknadskommunikatör och informationsproducent. Utbildningens bredd är anpassad efter en bransch som går i samma riktning.

– Det blir vanligare med företag där avdelningarna för marknadsföring och information går ihop. Vi gör samma sak. Arbetsmarknaden för exempelvis en informatör kan vara snäv. Men det blir lättare att ta sig fram med den här utbildningens tvärvetenskaplighet, säger Jesper Falkheimer.

Han anser inte att den nya institutionen konkurrerar med enheten för medie- och kommunikationsvetenskap som finns i Lund. Tvärtom ser Jesper Falkheimer fram emot samverkan. Men medie- och kommunikationsvetenskap är bara en av flera byggstenar i den tvärvetenskapliga plattformen vid IKS.

– En del av våra lärare har sin bakgrund i medie- och kommunikationsvetenskap i Lund. Men här är vi breda, tillämpande och har lärare med bakgrund i bland annat filosofi och psykologi. Vi har även samarbetat med branschfolk som hjälpt till att utveckla utbildningen, säger Jesper Falkheimer.

Text: Marek Stefaniak