Psykologstudenter måste fortsätta betala för terapi

- in Nyheter
@Lundagård

Lunds universitet gör inte fel när man låter studenter på psykologprogrammet själva betala den obligatoriska egenterapin. Det skriver Högskoleverket i svaret på en anmälan från Samhällsvetarkåren.

Lunds universitet bryter inte mot högskoleförordningens regel om att utbildning ska vara avgiftsfri. Det blev beslutet kom den 10 september från Högskoleverket till Lunds samhällsvetarkår.

Gruppterapi billigare

Kåren anmälde tidigare Lunds universitet eftersom man ansåg att pyskologstudenternas egenterapi var ett brott mot just avgiftsfriheten.

– Vi tycker att det är fel. Vi menar att Lunds universitet bryter mot högskoleförordningen. Egenterapin är ett moment i utbildningen som är obligatoriskt och avgiftsbelagt, säger Per Samuelsson, vice ordförande på Samhällsvetarkåren.

Men Högskoleverket håller alltså inte med. I motiveringen till beslutet skriver man att studenterna kan välja gruppterapi som inte medför några extra kostnader.

”Öppna för alla”

Högskoleverket uppmanar också regeringen att ta ställning till om något kan göras för att minska studenternas utgifter för egenterapin, då många studenter väljer den dyrare individuella terapin framför gruppterapin.

– Vi hoppas att regeringen visar att de vill att Sveriges universitet och högskolor är öppna för alla. På ett universitet som är öppet för alla finns inga avgifter, säger Per Samuelsson.

Text: Viktor Ström