Beslut att låta våldtäktsdömd studera överklagas

- in Nyheter
@Gustaf Eriksson

Universitetet har överklagat Högskolans avskiljningsnämnds beslut att låta en våldtäktsdömd läkarstudent fortsätta sin utbildning.

– Vi vill få det prövat om en person som begått den här typen av brott kan få studera till läkare, skriver rektor Göran Bexell i ett pressmeddelande.

Läkarstudenten dömdes ursprungligen till två års fängelse för våldtäkt mot barn sedan han förgripit sig på en kamrats 14-årige lillebror.

Tillsyn och behandling

I juni mildrade Hovrätten straffet till skyddstillsyn med en särskild behandlingsplan, bland annat på grund av att studenten annars skulle förlora sin utbildningsplats.

Hovrättens dom har överklagats till Högsta domstolen.

Universitetet ser fara för andra

I slutet av april begärde universitetet att Högskolans avskiljningsnämnd skulle stänga av studenten eftersom man anser att det finns en risk att studenten kommer skada andra studenter under den fortsatta utbildningen. Nämnden ansåg dock inte att skälen för avskiljning var tillräckligt starka och avslog universitetets begäran.

Men universitetsledningen har nu överklagat nämndens beslut till länsrätten i Stockholm. När länsrätten kommer fatta beslut i frågan är i nuläget oklart.

Text: Gustaf Eriksson