Anställningstest populära bland samhällsvetare

- in Näringsliv, Nyheter
@Lundagård

Fem Faktor Modellen för personligheten. Extraversion. Praktiskt sinnelag. Gordons Personal Profile Inventory. Jung. Om du är bekant med de här begreppen kan du ha gjort ett anställningstest på antingen Arbetslivscenter eller Psytest AB. Särskilt populära är testen bland ekonomer och samhällsvetare.

Psykologen och konsulten Martti Pariola på Arbetslivscenter har hjälpt studenter med anställningstester, intervjuförberedelser, ansökningshandlingar och presentationsteknik sedan 1997. Det är övervägande samhällsvetare och juridikstuderande som söker sig till Marttis rum på Gamla kirurgen för att få hjälp med sina framtida jobbansökningar.

– Innan ekonomicentrum öppnade sitt eget hade vi mest ekonomer här men nu går dom där. Så här finns då alla andra. Men det är mest samhällsvetare egentligen, säger Martti Pariola.

Stefan Lindstam är liksom Martti Pariola psykolog. 2002 startade han enmansföretaget Psytest AB som han driver vid sidan av sina konsultuppdrag. Företaget arbetar bland annat med att skapa olika typer av anställningstester till företag.

– Spridningen på testmarknaden finns främst inom den offentliga sektorn och industrin, säger Stefan Lindstam.

Bland Lunds studenter är Psytest mest populär bland ekonomer, samhällsvetare och juridikstuderande. Psytest jobbar över hela Lunds universitet och samarbetar ofta med karriärcenter. I år har det blivit omkring 100 seminarier.

Den som går på ett av Stefan Lindstams seminarier kan räkna med att få göra ett begåvningstest och ett personlighetstest på tid, indelade i flera olika avsnitt. Testen behandlar bland annat verbal och numerisk förmåga. Stefan Lindstam konstruerar hela tiden nya test löpande i förhållande till vad företagen efterfrågar.

Martti Pariola har utvecklat anställningstest under trettio år och tänker fortsätta ett tag till, trots formell heltidspension.

– Det är planerat ända fram till våren. Sen får vi se. Jag har ju bara tio procent här numera.

Text: Mathias Rosquist
Foto: Amelie Herbertsson