Lunds föreläsningar kan vara på väg ut i världen

- in Nyheter

Sedan 2006 har föreläsningar från några av världens toppuniversitet funnits tillgängliga på internet via iTunes U. Nu, tre år senare, har turen kommit till Sverige och i startgroparna står Lunds universitet.

Inom något år kan Lunds universitet publicera material på iTunes U. Via iTunes U kan alla intresserade ta del av föreläsningar i ljud- eller videoformat gratis. Men det kan ta lång tid innan den första föreläsningen går att ladda ned. Birgitta Lastow, IT-chef på HT området och involverad i den nystartade iTunes-gruppen säger att det kan ta lång tid innan de får svar om förslaget kommer att bli verklighet eller ej.

– Vi har skickat in en ansökan och innan den är processad kan vi inte göra mer, säger hon.

Snart 300 medlemmar

Att det tar lång tid är något Rikard Jacobsson, som studerar tredje året industriell ekonomi, reagerade på när han valde att starta facebookgruppen Alla vi som vill ha Lunds Universitets föreläsningar på iTunesU.

– Jag fick nys om att om att ett beslut var på gång och kände att det kommer gå fortare om vi trycker på underifrån, säger han.

Gruppen som bara funnits i tre dagar har redan lyckats få ihop snart 300 medlemmar och fler lär det bli då många, precis som Rikard Jacobsson, ser fördelar med att föreläsningar finns tillgängliga online.

– Jag tror att många skulle dra nytta av det, men också för att jag tror det hör till framtiden och Lunds universitet borde ligga i framkant och följa andra universitet runt om i världen, säger han.

Birgitta Lastow ser däremot att det kan finnas nackdelar med att publicera på internet, men betonar att föreläsaren själv till stor del kommer att kunna påverka vad som publiceras.

Text: Irina Bernebring Journiette
Foto: Jonas Jacobson