Studenter svarar

- in Näringsliv, Nyheter
@Lundagård

Vad tror du om framtiden för studenter inom humaniora och samhälls-vetenskap?

Björn Reisnert, svenska

– Jag tycker det ser ljust ut. Jag är precis klar och har redan fått några erbjudanden som svensklärare. Humaniora är ett väldigt intressant ämne som fungerar som en nyckel till människor, litteratur och kultur. Arbetsmarknaden behöver bokstäver och inte bara siffror.

Sanna Engdahl, arabiska och mellanösternkunskap

– Det är viktiga ämnen som behövs för att öka förståelsen om kulturer och samhället vi lever i. Det är en kompetens som ofta glöms bort. Men jag tror att de är svårt att bara ha läst humaniora, det behöver kompletteras med något annat ämne.

Anders Hagberth, filmvetenskap

– Jag tror inte att det ser sämre ut jämfört med andra studenter i alla fall. Det blir lite vad man gör det till. Jag lever i en tro om att man får ett arbete om man vill, det gäller även för humaniora- och samhällsstudenter.

Filip Kirsten, sjukgymnast

– Det är en svår fråga att svara på. Jag tror att det är viktigt att de hittar sina egna inriktningar och marknadsför sin utbildning mer än andra. Jag har till exempel svårt att droppa yrkestitlar som jag känner till.

Anna Andersson, media- och kommunikationsvetenskap

– Jag är precis utexaminerad och upplever att det är många företag som har anställningsstopp med anledning av finanskrisen. Men samtidigt tror jag att arbetsmarknaden börjar förstå nyttan av analytiska människor som vet hur samhället fungerar.

Sandra Ullén, svenska

– Har ingen aning, men det känns som att branschen är lite flummig och att det är svårt att veta var det leder. Anledningen till att jag läser svenska är för att det är bra i kombination med mina framtida studier. Någon humanist vill jag inte bli.

Text: John Sahlin
Foto: Daniel Ekbladh