“Ingenting har egentligen blivit fel”

- in Nyheter
@Gustaf Eriksson

På journalistutbildningen skapar man en egen intern reservlista, oberoende av den automatiserade antagningen. Men alla behöriga sökanden hamnar ändå på en lista på studera.nu. Det är det som orsakat Saras problem.


För att vara behörig till journalistutbildningen krävs att man läst 90 högskolepoäng. Urvalet baseras på test och intervjuer. Med utgångspunkt i resultatet antas 30 elever per år och en lista på reserver upprättas internt på institutionen.

Trots att institutionen ansvarar för antagningen sker den sedan ett år tillbaka via Verket för högskoleservice, VHS, som driver portalen studera.nu.

– Alla behöriga sökanden hamnar automatiskt i en urvalsgrupp. Det sker oberoende av institutionens listor och det är det som gjort att det blivit så olyckligt i detta fall. Men egentligen har ingenting blivit fel, säger Eva Piculell, antagningshandläggare vid universitetets antagningsavdelning.

”Försöka ändra det till nästa år”

De som är formellt behöriga men som misslyckas med antagningsproven kan alltså listas som reserver trots att de inte har någon verklig chans att komma in.

– Felet beror på den automatiserade antagningsprocessen. Det är beklagligt och vi ska försöka ändra det till nästa år, säger Patrik Lundell, programansvarig vid journalistutbildningen.

Det finns dock inga planer på att öka institutionens sommarbemanning.

– Det vore naturligtvis bra om vi alltid kunde ha folk här, men det är ganska naturligt med lägre bemanning när det är semestertider, säger han.

Text: Gustaf Eriksson