Nationerna testar nya grepp

- in Nyheter
@Lundagård

Kårobligatoriets avskaffande kommer att leda till medlemstapp för nationerna.

Nu förs gemensamma diskussioner om hur man ska locka medlemmar även i framtiden.

– Det gäller att visa studenterna att det kommer att löna sig att gå med i en nation även nästa år, säger Andrea Fokt, kurator på Blekingska nationen.

Arbetet innebär bland annat en ökad marknadsföring ute på studentområdet Vildanden. Nationens avlägsna geografiska läge har ibland lyfts fram som något negativt, det vill Andrea Fokt nu vända till något positivt.

– Får vi studenterna som bor här ute att känna att vi är det självklara valet så har vi vunnit mycket, säger hon.

För att skapa en lokal förankring arrangerar nationen då och då heldagar i festens tecken. Under namnet ”Blekingska Hjärtar Vildanden” erbjuder de öltält, gratis mat, musik och underhållning. Enligt Andrea Fokt vill nationen få bort sin ”indiestämpel” genom dessa verksamheter och visa att de har mer än så att erbjuda.

Marknadsföring viktigt

Jonathan Sträng, kurator på Lunds nation, pekar också på vikten av att marknadsföra begreppet ”nation.”

– Hade alla studenter vetat vad det egentligen innebär att vara medlem i en nation så hade säkert 90 procent gått med även nästa år, säger han och fortsätter:

– Att överleva är inget problem. Det som gäller är att omorganisera verksamheten. Som kurator för den största nationen är jag inte orolig. Och jag tror att samtliga nationer kommer att överleva. Solidariteten oss emellan blir starkare vilket kommer leda till en positiv och utvecklande konkurrens.

Även Andrea Fokt har sina förhoppningar.

– Ett avskaffande av kårobligatoriet slår självklart hårt mot oss som är en liten nation. Men med hårt arbete kommer vi klara oss, säger hon.

I samarbetsorganet Kuratorskollegiet, KK, förs nu diskussioner om nationernas framtid.

Extra möten

– Vi håller extrainsatta möten där vi endast diskuterar obligatoriefrågan. Mötena handlar bland annat om hur framtidens inskrivningar till nationer ska ske och hur medlemsavgifterna ska se ut, säger Jonny Ljung, ordförande för KK.

Smålands nation är den enda nationen i Lund som står utanför KK-samarbetet. I ett skriftligt uttalande menar man att deras situation inte kommer att förändras lika mycket som för de andra nationerna. Medlemmarna väljer Smålands för att de gillar deras verksamhet, skriver man.

Nationen försöker nu skapa ett koncept som passar alla. Strategin är att öppna sig mot Lunds invånare och att inte enbart koncentrera sig på studenterna.

Text: John Nordh
Foto: Jonas Damsgård