AF: ”Vi riskerar att förlora borgen”

- in Nyheter
@Axel Jönsson

Ett stort medlemstapp kan innebära att Akademiska föreningen i förlängningen måste släppa taget om AF-borgen. Det menar ombudsmannen Linnéa Jönsson och sekond Kristin Olsman.


Majoriteten av Lunds heltidsstuderande är i dag tvångsanslutna till AF och betalar 100 kronor till föreningen genom nationsavgiften. 60 kronor går oavkortat till hyressubventioner för de studentorganisationer som huserar i AF-borgen.

Ett karnevalsår uppgår subventionerna till cirka 3,8 miljoner kronor.

– Utan subventionerna kommer många av föreningarna inte kunna vara kvar. Och på sikt kan även vi bli tvungna att släppa borgen, säger Kristin Olsman.

Är det inte naturligt att vissa verksamheter får stryka på foten om studenterna inte är villiga att betala för dem?

– Men då ska man veta vad det är man går miste om innan man tar det beslutet. Problemet ligger inte i om folk tycker AF är bra eller inte. Problemet är att man inte vet vad man får. Folk vet inte att Studentinfo är ett utskott hos AF, att man kan sitta och plugga i café Athen på grund av oss eller att Projekt 6 får sina lokaler subventionerade, säger Linnéa Jönsson.

Varför ska en trebarnsmamma som bor i Malmö vara AF-ansluten även nästa läsår?

– För att hon vill stötta en bra och givande verksamhet. Men vi måste naturligtvis också bredda vår verksamhet för att ha möjlighet att locka alla studenter, säger Linnéa Jönsson.

Hon menar att AF Borgen AB, utan studenternas bidrag, kommer att bli tvunget att hyra ut lokalerna till externa parter i allt större utsträckning.

– Det innebär till exempel att det inte finns lika mycket utrymme för novischfester, baler och liknade, säger hon.

Men innebär inte samarbetet med nationerna en trygghet för er?

– Jo, det är en stor trygghet. Men vi vill att alla studenter ska vara med, det är grunden i all vår verksamhet. Vi kommer att behöva bli mycket, mycket hårdare med att kolla upp vem som är medlem eller inte och det känns tråkigt, säger Linnéa Jönsson och får medhåll av Kristin Olsman:

– Borgen är navet i studentlund, den enda naturliga mötespunkten för alla studenter.

Text: Axel Jönsson