Frusen lundason konstaterade att tomten är död och ropade fyra!

Lundasonen, spexaren och artisten Måns Zelmerlöw satte både fingrar och julefrid på spel som karnevalsnedräknare på julaftons förmiddag. 

Måns Zelmerlöw. Foto: James Jones Huang
Måns Zelmerlöw.
Foto: James Jones Huang

Minst ett femtiotal karnevalsvänner hade samlats runt trappan vid Tegnérsplatsen under torsdagen. Exakt 10.36 stegade två nissar ut i form av karnevalsgeneral Erik Neppelberg och musikchef Oscar Edlund.

Med luvor och skägg presenterade de julaftonens tomtebeklädda nedräknare som en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna: från korsord och tennis – till melodifestival.
– Får vi lov att presentera; mannen som blev ”Cara Mia”-Måns med hela svenska folket: Måns Zelmerlöw! ropade Erik Neppelberg ut över ett Lundagård i snöskrud.

”Bästa publiken någonsin”
Därefter avmaskerades den förre detta VarGlad- och Toddyspexaren. Han inledde med att önska folksamlingen en god jul bara för att sekunderna senare konstatera att ”Jultomten faktiskt är död”, med hjälp av Cornelis Vreeswijks tämligen barnförbjudna visa.

Sedan var det dags för Måns att ropa ”fyra!” ackompanjerad av publikens glada tillrop, varpå artisten, i vad som bör diagnostiseras som tillfällig julyra, konstaterade att ”ni var den bästa publiken jag någonsin haft”.

Många hade tagit sig till karnevalsnedräkningen denna julaftonsmorgon.  Foto: James Jones Huang.
Många hade tagit sig till karnevalsnedräkningen denna julaftonsmorgon.
Foto: James Jones Huang.

Frusen men glad
På plats i kylan var bland annat generalsfamiljen liksom familjen Zelmerlöw med flickvännen Marie Sernholt. Den frusna nedräknarens arma moder kom till undsättning med både handskar och halsduk medan han växlade ett par ord med Lundagård.
– Nu är man stelfrusen. Men allt för karnevalen, så är det, konstaterade Måns och fortsatte:
– Det här är det största som händer i Lund, jag har längtat. När var det senast, 2006?

Karnevalen är given
När musikchef Oscar Edlund bad honom att jobba julafton, var det ingen tvekan.
– Det blev ett definitivt ja. Det är en stor ära och extra roligt att få göra något sådant här i sin hemstad. Nu håller jag på att övertala mina kompisar i Stockholm att ta sig ner hit i maj. Ett par är redan med på det tåget, avslöjade Måns.

För en äkta lundensare är karnevalen ett givet inslag.
– Men jag har aldrig varit engagerad, inte mer än att man festat röven av sig ett antal gånger, sade han och skrattade.

Fotnot: Nästa nedräkning inträffar den 30 januari 09.27.

Text: Axel Jönsson
Foto: James Jones Huang