Utvidgad juridikkurs ska öppna vägar för motiverade studenter

- in Nyheter
@Lundagård

Nu startar kursen som ska bredda rekryteringen till juristprogrammet. ”Utvidgad juridisk introduktionskurs” är nätbaserad och ger de som saknar tillräckliga betyg för att komma in en ny chans.


Inför kursstarten finns det 280 studenter anmälda. De 20 bästa av dessa kommer att erbjudas en plats på juristprogrammet. Genom en avgörande tenta i slutet av kursen, får de som får betyget AB chansen att komma in.

– De tio bästa med det högsta betyget på tentan kommer in direkt. De resterande som också får det högsta betyget, får kvala om de sista tio platserna genom att skriva en uppsats, säger Mushka Pistol, nätcoach på kursen.

Målet är att bredda rekryteringen till juristprogrammet. Kursen är öppen för alla, även de som saknar tillräckliga betyg för att komma in på programmet.

– Vi vill få in grupper som annars kanske inte skulle ha pluggat juridik. Alla som vill får en chans att komma in på juristprogrammet oavsett hur deras gymnasiebetyg ser ut, säger Mushka Pistol.

Tillsammans med Maja Måhl och Marcus Utterström, är hon anställd av Juridiska fakulteten för att hjälpa kursens studenter. Alla tre nämner att motivationen hos studenterna är viktigare än betygen.

– Gymnasiebetyg säger egentligen inget om hur motiverad personen är eller hur bra den är på juridik, säger Marcus Utterström.

Ska man se det som en tävling?

– Nej, det är inte bra att tänka på det så. Först och främst ska det vara en bra kurs som dessutom ska få studenterna att lära känna studentlivet. Det finns många anmälda som inte har sikte på att bli juriststudenter utan som läser kursen just för att förbereda sig inför kommande universitetsstudier. Så tävling är inte rätt ord, säger Maja Måhl.

– Det är en bra fristående kurs som man kan ha nytta av även om man inte vill gå vidare inom juridiken sen, säger Mushka Pistol.

Text: John Nordh
Foto: Emil Langvad